Rusia înăsprește pedepsele pentru discreditarea armatei și include și grupul Wagner

Rusia înăsprește pedepsele pentru discreditarea armatei și include și grupul Wagner

Rusia a adus miercuri noi amendamente legislative în parlament care întăresc şi mai mult legile cenzurii, prevăzând până la 15 ani de închisoare pentru discreditarea forţelor armate şi a organizaţiilor militare voluntare precum Grupul Wagner.

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat / Foto: EPA-EFE

Evgheni Prigojin, şeful Grupului Wagner care încearcă să ocupe oraşul Bahmut, s-a plâns în ianuarie că există bloggeri şi canale de social media care îi discreditează pe luptătorii săi şi care nu pot fi pedepsiţi în baza legilor existente, notează Reuters.

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului, a declarat că „orice răspândire publică de ştiri în mod conştient false despre forţe" va putea fi pedepsită, în conformitate cu codul penal.

„La fel şi acţiunile publice menite să discrediteze forţele armate ale Federaţiei Ruse, formaţiunile de voluntari, organizaţiile şi persoanele care sunt implicate în implementarea sarcinilor atribuite forţelor armate" vor putea fi pedepsite, a postat Volodin pe platforma de mesagerie Telegram.

„Iniţiativa îi va proteja pe toţi cei care astăzi îşi riscă vieţile pentru a asigura securitatea ţării şi a cetăţenilor noştri... Pedeapsa pentru cei care o încalcă va fi severă", a mai precizat el.

Pedeapsa constă în amenzi de până la cinci milioane de ruble (circa 66.580 de dolari), muncă forţată sau corecţională până la cinci ani, precum şi detenţie până la 15 ani.

La puţin timp după ce a trimis zeci de mii de militari în Ucraina, parlamentul rus a adoptat legi care prevedea amenzi şi pedepse grele cu închisoarea pentru cei care distribuie în mod conştient „informaţii false" sau discreditează forţele sale armate.

Procurorii ruşi au deschis peste 5.800 de dosare împotriva unor persoane pentru discreditarea forţelor armate, susţine grupul pentru apărarea drepturilor omului OVD-Info, dar autorităţile s-au folosit de legile împotriva răspândirii de informaţii false şi pentru a condamna la pedepse grele cu închisoarea critici vechi ai Kremlinului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Procuror cu mașină de 180.000 € trecută în declarația de avere / Familiile din DNA: Cât se câștigă la „birourile Kovesi”, din România

2 Justiția din Ro a luat-o razna? Cum este posibil așa ceva?

3 Dezvăluirile scandaloase de acum 15 ani despre Coldea și Băsescu se cam adeveresc...

4 Misterele Budapestei / Un fost parlamentar Fidesz ar avea dovezi despre modul în care guvernul Ungariei s-a implicat în România și a finanțat aspirațiil…

5 VIDEO Imagini greu de privit cu un șofer de TIR român...