
Rusia interzice WhatsApp: „O amenințare la adresa securității naționale”
Autoritățile ruse pregătesc terenul pentru eliminarea aplicației WhatsApp de pe piața internă, pe fondul dorinței de a reduce dependența de platformele străine.
Aplicația de mesagerie WhatsApp, deținută de compania americană Meta Platforms, ar putea fi interzisă în curând în Rusia. Avertismentul a venit vineri din partea parlamentarului rus Anton Gorelkin, vicepreședintele comisiei de informații din Duma de Stat, implicat în reglementarea sectorului IT. Acesta a declarat că platforma se află „foarte probabil” pe lista aplicațiilor ce urmează să fie restricționate în țară.
„A sosit momentul ca WhatsApp să se pregătească să părăsească piaţa rusă”, a afirmat Gorelkin, subliniind că „prezenţa unui asemenea serviciu în spaţiul digital al Rusiei este de fapt o amenințare legală la adresa securităţii naţionale”.
Potrivit parlamentarului rus, WhatsApp este utilizat zilnic de 68% dintre cetățenii ruși, dar autoritățile încearcă să înlocuiască această aplicație cu o alternativă internă. Noua platformă de mesagerie, numită MAX, este dezvoltată cu sprijinul statului rus și ar urma să fie integrată cu serviciile guvernamentale, relatează Agerpres .
Meta, considerată organizație extremistă în Rusia
Meta, compania-mamă a WhatsApp, este considerată în Rusia o „organizație extremistă”, după ce Facebook și Instagram au fost interzise începând cu 2022, odată cu declanșarea războiului împotriva Ucrainei. În acest context, restricționarea WhatsApp pare a fi o continuare firească a politicii de „suveranitate digitală” adoptate de Moscova.
Întrebat despre posibila interzicere a aplicației, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „toate serviciile de acest tip trebuie să respecte legislația rusă”, fără a comenta direct în privința WhatsApp.
Telegram ar putea evita interdicția
O altă aplicație populară în Rusia, Telegram, ar putea evita soarta WhatsApp-ului, deși fondatorul său, Pavel Durov, este acuzat și arestat în Franța pentru infracțiuni legate de crima organizată. Anton Gorelkin a precizat că Telegram ar putea rămâne activă în Rusia dacă respectă legislația locală. Potrivit autorităților de reglementare, platforma a început deja procedurile de constituire a unei entități juridice pe teritoriul rus.
Noi restricții până la 1 septembrie
Kremlinul a publicat recent o listă cu instrucțiuni semnate de președintele Vladimir Putin, printre care se numără și un ordin de introducere a unor restricții suplimentare asupra utilizării programelor informatice și a serviciilor de comunicații dezvoltate în „țările neprietenoase”, adică cele care au impus sancțiuni Rusiei sau susțin Ucraina. Aceste restricții urmează să intre în vigoare până la 1 septembrie.
Sursa: adevarul.ro