Rusia: Justiţia îi condamnă la pedepse grele pe unii manifestanţi şi relaxează acuzaţiile împotriva altora

Rusia: Justiţia îi condamnă la pedepse grele pe unii manifestanţi şi relaxează acuzaţiile împotriva altora

Justiţia rusă a pronunţat marţi primele condamnări grele împotriva unor manifestanţi pentru 'violenţe' asupra poliţiei, relaxând în acelaşi timp acuzaţiile împotriva altora, după o serie de acţiuni de protest care se desfăşoară la Moscova de la mijlocul lunii iulie, relatează AFP.

Bloggerul Vladislav Siniţa a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru 'incitare la ură' pentru o postare pe Twitter în care sugera atacarea copiilor unor poliţişti după reprimarea unei manifestaţii.

Alţi doi manifestanţi, Ivan Podkopaiev şi Danila Begleţ, au fost condamnaţi de asemenea la trei ani şi, respectiv, doi ani de închisoare pentru 'violenţe': unul pentru că a aruncat cu gaze lacrimogene spre poliţişti, altul pentru că a lovit un poliţist. Cei doi au pledat vinovat.

Alte zece persoane sunt urmărite penal pentru 'tulburări masive' sau 'violenţe împotriva forţelor de ordine' şi riscă pedepse grele.

Într-un recul surprinzător, în paralel, anchetatorii au relaxat acuzaţiile greve împotriva altor cinci persoane, recalificându-le în infracţiuni administrative, pasibile de amenzi sau de perioade scurte de detenţie.

Comitetul de Anchetă a anunţat într-un comunicat că "a concluzionat că nu există nicio faptă penală în acţiunile" a cinci acuzaţi, printre care şi Daniil Konon, un student inginer la prestigiosul Institut Bauman din Moscova, fost cadet al armatei care a participat la parade în Piaţa Roşie.

Un alt inculpat care a scăpat de acuzaţii este Valeri Kostenko, membru al partidului de opoziţie Iabloko. Ceilalţi trei sunt regizorul Dmitri Vassiliev, militantul Vladislav Barabanov şi Serghei Abanicev, acuzat că a aruncat cu o doză într-un poliţist.

Mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei, printre care şi un reputat jurnalist, riscă de asemenea amenzi sau scurte pedepse cu închisoarea pentru organizarea celor mai recente manifestaţii - proteste împotriva excluderii unor candidaţi independenţi la alegerile pentru Parlamentul de la Moscova, prevăzute pentru 8 septembrie.

Procesele împotriva opoziţiei şi susţinătorilor săi s-au înmulţi în ultimele două luni, în contextul reprimării celei mai mari mişcări de contestare de la revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin în 2012.

Majoritatea manifestaţiilor, neautorizate de autorităţi, au fost reprimate sever de poliţie, care a făcut aproape 2.700 de arestări. Cea mai recentă manifestaţie, un marş în centrul Moscovei, s-a derulat totuşi într-o atmosferă de calm şi fără nicio reţinere.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

3 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

4 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…

5 Mulțumită, Firea anunță că 3,3 milioane lei dați de UE pentru batrânii din cămine sunt gestionați de Iftene, u…