Rusia: Lubov Sobol, aliată a lui Navalnîi, condamnată la libertate supravegheată pentru un an şi jumătate

Rusia: Lubov Sobol, aliată a lui Navalnîi, condamnată la libertate supravegheată pentru un an şi jumătate

Avocata Liubov Sobol - aliată a opozantului rus Aleksei Navalnîi, considerat cel mai virulent critic al Kremlinului, în prezent încarcerat - a fost găsită vinovată marţi de incitare la încălcarea restricţiilor antiepidemice instituite în Rusia pentru combaterea pandemiei de COVID-19, fiind condamnată la un an şi jumătate de libertate supravegheată, relatează Reuters şi AFP.

Militanta anticorupţie, care denunţă o procedura politică absurdă şi nefondată, este acuzată că a încălcat regulile sanitare în timpul unui miting în sprijinul lui Navalnîi anul acesta.

În conformitate cu această sentinţă, ea nu are voie să iasă din casă între orele 22:00 şi 06:00 timp de optsprezece luni. De asemenea, i se interzice să participe la întruniri colective şi va trebui să dea cu subsemnatul la poliţie de trei ori pe lună, a declarat pe Twitter avocatul său, Vladimir Voronin.

Mai mulţi aliaţi ai lui Navalnîi, inclusiv fratele său, fac obiectul unor urmăriri penale din acelaşi motiv.

Cu puţin înainte de pronunţarea sentinţei, Liubov Sobol semnalase pe Twitter că a fost evacuată din sala de audiere pentru că filma judecătorul care citea dintr-o foaie decizia tribunalului.

'Un an şi jumătate de restricţionare a libertăţii într-un caz fictiv şi fără victime. Acest caz a fost şi este destinat doar să o ţină departe de politică şi să-i facă dificilă munca', a reacţionat într-un tweet purtătoarea de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, Kira Iarmâş.

Aceasta este prima condamnare în aşa-numitul 'dosar sanitar', care îi vizează pe mai mulţi aliaţi şi colaboratori ai lui Navalnîi, între care fratele său Oleg, purtătoarea sa de cuvânt, coordonatorul echipei sale din Moscova, Oleg Stepanov, şi Anastasia Vasilieva, lidera unui sindicat al medicilor având legătură cu opozantul.

Foto: (c) MAXIM SHIPENKOV / EPA


Toţi sunt acuzaţi de organizarea acţiunilor de protest din ianuarie, care au reunit zeci de mii de ruşi în mai multe oraşe din Federaţia Rusă.

Militant anticorupţie şi adversar declarat al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, arestat în ianuarie la revenirea sa în Rusia din Germania, unde timp de cinci luni primise îngrijiri după ce fusese otrăvit cu Noviciok în august anul trecut, execută în prezent o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare într-un caz de fraudă datând din 2014, caz considerat de opoziţie şi Occident ca fiind motivat politic.

Autorităţile ruse s-au concentrat în ultimele luni pe destructurarea birourilor sale, catalogând organizaţiile sale drept 'extremiste' şi pe blocarea a zeci de site-uri legate de acesta. Kremlinul a declanşat o adevărată campanie de represalii împotriva aşa-numitei opoziţii nesistemice, adică fără autorizaţie de la putere, înaintea alegerilor legislative programate pentru septembrie, relevă media rusă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...