Rusia neagă avansul trupelor ucrainene în prima linie a frontului. „Situația este sub control”

Rusia neagă avansul trupelor ucrainene în prima linie a frontului. „Situația este sub control”

Rapoartele privind un progres ucrainean în prima linie a războiului au fost negate de Rusia, chiar dacă afirmația a fost făcută de surse pro-ruse.

Serghei Shoigu, ministrul rus al apărării FOTO: Profimedia

Evgheni Prigojin , șeful grupului de mercenari Wagner care luptă de partea rusă, a acuzat trupele ruse regulate că au abandonat pozițiile din jurul Bahmutului, transmite BBC .

"Teritoriile pe care le luăm de mai multe luni cu prețul sângelui și al vieții fraților noștri, care acoperă zeci sau sute de metri pe zi, sunt acum abandonate, practic fără luptă, de către cei care ar trebui să ne țină flancurile", a spus el.

Și bloggerii militari ruși au raportat joi progrese ucrainene sau mișcări de trupe în mai multe zone.

Corespondentul de război rus pro-Kremlin, Sasha Kots, a susținut că a început mult așteptata contraofensivă a Kievului.

Un alt corespondent de război rus, Alexander Simonov, a scris pe Telegram că forțele ucrainene au străbătut în apropierea satului Bohdanivka, aproape de Bakhmut, luând "câțiva kilometri pătrați" de pământ.

Kremlinul neagă avansul ucrainenilor

Cu toate acestea, Kremlinul a negat că Ucraina ar fi făcut progrese semnificative. Într-o declarație, ministerul rus al apărării a spus: "Declarațiile individuale postate pe Telegram despre un «progres» în mai multe puncte din prima linie nu corespund realității".

"Situația generală din zona de operațiuni militare speciale este sub control", a adăugat acesta, folosind termenul Rusiei pentru invazie.

Ministerul rus al apărării a mai declarat că a oprit mai multe atacuri ucrainene pe parcursul zilei de joi și a declarat că o bătălie în curs de desfășurare în apropiere de Malînivka, în estul Donețkului, a implicat atât forțe aeriene, cât și de artilerie.

O contraovensivă ucraineană, prea devreme

Președintele Ucrainei a declarat mai devreme că este prea devreme pentru a începe o contraofensivă.

"Cu [ceea ce avem deja] putem merge înainte și, cred, să avem succes. Dar am pierde foarte multă lume. Cred că este inacceptabil. Deci trebuie să așteptăm. Mai avem nevoie de ceva mai mult timp", a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru posturile publice de televiziune care sunt membre ale Eurovision News, precum BBC.

Atacul așteptat ar putea fi decisiv în război, redesenând fronturile care, de luni de zile, au rămas neschimbate. Va fi, de asemenea, un test crucial pentru Ucraina, dornică să demonstreze că armele și echipamentele pe care le-a primit de la Occident pot duce la câștiguri semnificative pe câmpul de luptă, scriu jurnaliștii BBC.

Un înalt oficial militar american a declarat pentru CNN că forțele ucrainene se pregăteau pentru o contraofensivă majoră prin lovirea unor ținte precum depozitele de arme, centrele de comandă și sistemele de blindate și artilerie pentru a pregăti terenul pentru avansarea forțelor.

Contraofensiva ucrainei din primăvara anului 2022 în sudul și nord-estul țării a fost, de asemenea, precedată de atacuri aeriene pentru a "modela" câmpul de luptă.

Dar operațiunile de modelare ar putea dura multe zile înainte ca ofensiva planificată să fie în curs de desfășurare, a declarat înaltul oficial militar american, citat de CNN.

Oficialii occidentali estimează că între 20.000 și 30.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți la Bahmut, în timp ce armata Ucrainei a plătit, de asemenea, un preț greu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”