Rusia nu a fost afectată de cea mai gravă pană informatică din istorie

Rusia nu a fost afectată de cea mai gravă pană informatică din istorie

Rusia nu a fost afectată de pana informatică mondială, nu s-au primit rapoarte despre defecțiuni ale sistemelor de operare în aeroporturile rusești sau la companiile aeriene rusești. Totul funționează normal, zborurile sunt efectuate conform programărilor, a scris pe canalul său de Telegram șeful Agenției Federale Ruse de Transport Aerian, Artem Koreniako, potrivit presei din Rusia. Ministrul Digitalizării din Rusia a declarat că situația cu Microsoft și pana globală de azi demonstrează încă o dată importanța înlocuirii software-ului străin.

O companie de securitate cibernetică, Crowdstrike, cu sediul în SUA, care produce software antivirus, a emis o actualizare care nu a funcționat corespunzător și care a blocat dispozitivele Windows, determinând apariția “ecranelor albastre ale computerelor”. Crowdstrike asigură pentru Microsoft servicii de securitate cibernetică.

“CrowdStrike lucrează activ cu clienții afectați de o eroare dintr-o actualizare de conținut pentru gazdele Windows. Gazdele Mac și Linux nu sunt afectate. Acesta nu este un incident de securitate sau un atac cibernetic. Problema a fost identificată, izolată și a fost implementată o soluție. Redirecționăm clienții la portalul de asistență pentru cele mai recente actualizări și vom continua să oferim actualizări complete și continue pe site-ul nostru web. Recomandăm în continuare organizațiilor să se asigure că comunică cu reprezentanții CrowdStrike prin canale oficiale. Echipa noastră este complet mobilizată pentru a asigura securitatea și stabilitatea clienților CrowdStrike”, a transmis directorul companiei.

Între timp, problema a fost remediată, după cum a anunțat Microsoft.

De ce este puțin probabil ca Rusia să fie afectată

Panica globală creată de pana Microsoft este puțin probabil să afecteze Rusia: companiile locale folosesc deja de mult timp software rusesc, au declarat experții ruși pentru RIA Novosti.

Analistul Mobile Research Group, Eldar Murtazin, afirmă că ”un astfel de eșec de amploare nu a mai existat niciodată. Dar Rusia este astăzi separată de lume, așa că nu avem această problemă în acest moment”.

Potrivit lui Koreniako, deja de câțiva ani, aviația civilă rusă a început să utilizeze softuri speciale naționale. Grație acestui lucru, nu există nicio problemă în materie de rezervare a biletelor, de exemplu.

El a subliniat, tototdată, că procesul de înlocuire a importurilor în industria aeronautică din Rusia continuă.

Pana a afectat sectoarele bancar, al transportului aerian, media și alte industrii

Anterior, aeroporturile Domodedovo și Șeremetievo au anunțat că funcționează în mod obișnuit, în timp ce la nivel global se înregistrau întârzieri și haos din cauza problemei informatice globale.

Pana informatică globală a afectat sectoarele bancar, al transportului aerian, al presei și al altor industrii din întreaga lume, care s-au confruntat cu probleme din cauza unui update de soft la Windows.

Conform BBC, care citează compania Cirium, specializată în analize din domeniul aviației, sunt aproximativ 1.400 de zboruri anulate în întreaga lume, dintre care peste 500 în SUA, 90 în Germania, 56 în India, 45 în Italia. Turkish Airlines a anulat 84 de zboruri, până la această oră.

Problema Microsoft, unul dintre cele mai ample și mai grave incidente IT din istorie

Experții în securitate numesc problema Microsoft unul dintre cele mai ample și grave astfel de incidente IT din istorie. Aena, principalul operator de aeroporturi din Spania, a precizat că “a trecut la utilizarea sistemelor manuale”.

Compania aeriană olandeză KLM spune că gestionarea zborurilor este în prezent “imposibilă”, fiind nevoită să-și suspende “în mare măsură” activitatea. Lufthansa, SAS Airline, Eurowings precizează că întâmpină dificultăți cu managementul rezervărilor. Plecările au întârzieri pe Aeroportul Praga, iar la Zurich, avioanele nu au voie să aterizeze.

În Germania, un spital universitar, printre cele mai mari din Europa, a anulat operațiile care nu reprezentau urgențe, iar numeroase clinici private au fost nevoite să se închidă astăzi.

În Marea Britanie, canalul Sky News nu a putut emite în cursul dimineții.

Poliția din statul american Alaska a raportat că serviciul de urgență 911 nu funcționează. În Anglia, mai multe cabinete medicale întâmpină probleme cu sistemul care le permite medicilor de familie să gestioneze programările, să efectueze consultații și să acceseze dosarele pacienților.

Microsoft a anunțat că a remediat cauza de bază

Într-un anunț postat pe unul din conturile sale de X, Microsoft a informat că a remediat cauza de bază care a dus la cea mai mare pană de servicii IT de până acum, însă atenționează că “impactul rezidual continuă să afecteze unele aplicații și servicii Microsoft 365. Luăm măsuri suplimentare, pentru a remedia toate problemele”.

Rusia și ”internetul suveran”

De notat că în 2019 Rusia anunța că Forţele Armate Ruse au demarat procesul de creare a internetului suveran, capabil să funcţioneze în mod independent, în cazul deconectării ţării de la marile servere mondiale.

Noul sistem de schimb de informaţii, internetul suveran, se va numi Reţeaua de comunicații şi transport multifuncţional, MTSS, anunța atunci cotidianul Izvestia.

Procesul de înfiinţare a internetului suveran va dura doi ani, mai precizează publicaţia rusă Izvestia.

MTSS va avea propriul motor de căutare, iar pentru funcţionarea sa independentă, militarii ruşi vor monta un cablu de fibră optică până în Arctica. De asemenea, reţeaua nu va avea puncte de schimb de trafic, nu va fi conectată la reţelele internaţionale, informaţia fiind stocată pe serverele Ministerului rus al Apărării.

Preşedintele rus, Vladimir Putin a promulgat legea federală ce le interzice militarilor ruşi să transmită în presă date personale sau date despre colegii lor.

În iulie 2022, presa occidentală anunța că Rusia s-a deconectat ”cu succes” de la World Wide Web în timpul testării internetului său suveran.

Pana din februarie și ”internetul suveran”

În februarie 2024, o pană majoră a afectat funcționarea rețelelor de socializare Facebook și Instagram. Presa occidentală făcea atunci trimiteri la internetul suveran al rușilor.

Un test al „internetului suveran” al Rusiei ar fi putut fi la originea faptului că unele aplicații ale rețelelor de socializare, precum Facebook și Instagram, au devenit marți temporar disponibile fără o rețea privată virtuală (VPN), potrivit analiștilor militari, citați de Sky News.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat că Rusia „probabil” a testat „un element” al sistemului, care ar putea să o izoleze în cele din urmă de rețeaua globală.

Surse rusești au raportat „mai multe întreruperi generalizate” ale platformelor de socializare acceptate, precum Telegram și YouTube, precum și disponibilitatea pentru scurt timp a unor site-uri interzise, inclusiv Instagram, Facebook și Twitter, a precizat ISW.

Relatările media au citat proiectul pentru drepturile omului „Network Freedoms”, potrivit căruia Roskomnadzor, autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia, ar fi putut să fi accesat setările legate de „mijloacele tehnice de contracarare a amenințărilor”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

3 Operațiunea secretă care va schimba lumea

4 Miliardarul saudit Mohamed Al Fayed își viola și abuza angajatele: „Era un monstru, un prădător sexual, fără nicio busolă morală”

5 Semnale clare de alarmă că din SUA pleacă un val care ar putea lovi inclusiv Europa