Rusia: Opozantul Aleksei Navalnîi, din închisoare la spital; medicii săi, circumspecţi faţă de diagnosticul oficial

Rusia: Opozantul Aleksei Navalnîi, din închisoare la spital; medicii săi, circumspecţi faţă de diagnosticul oficial

Medici de la spitalul nr. 64 din Moscova, unde opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost transportat duminică de la închisoare, au declarat agenţiei de presă Interfax că acesta a fost diagnosticat cu 'urticarie', informează luni media ruse.

'Navalnîi a fost adus la Camera de urgenţă în jurul orei (locale) 11:00. El a fost examinat de un medic terapeut care i-a pus un diagnostic preliminar - 'reacţie alergică generalizată de angioedem, un tip de 'urticarie'', a declarat pentru BBC în limba rusă medicul terapeut Eldar Kazahmedov.

Potrivit acestuia, opozantul rus a fost consultat ulterior de către imunologul-alergolog-şef de la Moscova, care l-a diagnosticat pe Navalnîi cu 'dermatită în zona feţei şi angioedem (inflamaţie) în zona periorbitală', ceea ce a condus la umflături şi erupţii cutanate pe faţă.

Medicul citat a mai spus că starea de sănătate a lui Navalnîi s-a ameliorat, iar luni se va decide dacă va fi sau nu externat pentru a fi dus la închisoare.

Purtătoarea de cuvânt a opozantului rus, Kira Iarmîş, a scris într-o postare pe Twitter că medicul Eldar Kazahmedov a refuzat să comunice diagnosticul soţiei şi avocatului acestuia.

Dar potrivit unui medic care l-a tratat în trecut pe Navalnîi şi a avut o întâlnire scurtă cu el, simptomele prezentate de acesta ar putea acredita teza unei otrăviri, conform Reuters şi BBC în limba rusă.

'Nu poate fi exclusă versiunea ca pielea şi mucoasa să fi fost otrăvite cu o substanţă chimică necunoscută în urma intervenţiei unui terţ', a scris medicul-oftalmolog Anastasia Vasilieva pe Facebook.

Ea, împreună cu încă un medic, a putut să-l vadă pe Navalnîi duminică după-amiază, şi susţine câ tabloul clinic nu corespunde cu o reacţie alergică. Cei doi l-au putut examina rapid, întrucât li s-a spus să plece de către gărzile de securitate care asigură paza lui Navalnîi în spital.

'Aleksei nu a avut niciodată vreo alergie. Mai mult, el a mâncat aceeaşi hrană ca toţi ceilalţi deţinuţi cu care stă, nu a folosit niciun fel de produse cosmetice noi sau produse de îngrijire personală', susţine Anastasia Vasilieva în aceeaşi postare pe Facebook. 'Suscită îndeosebi îngrijorare ochiul său drept, care a fost într-adevăr salvat cu mare dificultate', adaugă ea, referindu-se la incidentul din 2017 când lui Navalnîi i-a fost aruncată o substanţă verde pe faţă.

Cei doi medici ai lui Navalnîi au cerut forţelor de ordine să supună unei expertize chimice lenjeria lui Navalnîi, recomandând specialiştilor de la spitalul unde a fost internat să efectueze un examen mai amănunţit a eczemelor de la nivelul pielii şi să examineze la laborator o probă din părul său. În plus, să-i ofere de urgenţă asistenţă oftalmologică.

O serie de simpatizanţi care au venit în cursul serii la spitalul unde a fost internat Navalnîi au fost reţinuţi de către poliţie.

Navalnîi ispăşeşte de săptămână trecută o pedeapsă de 30 de zile de închisoare pentru lansarea unui apel la organizarea unei manifestaţii la Moscova - neautorizate - pentru a protesta faţă de refuzul puterii de a permite candidaţilor opoziţiei să participe la alegerile municipale din capitala rusă, preconizate să aibă loc la 8 septembrie.

În pofida interdicţiei, manifestaţia a avut loc sâmbătă în centrul Moscovei, iar forţele de ordine au arestat aproximativ 1.400 de persoane, într-una dintre cele mai importante acţiuni de represalii din ultimii ani, potrivit unui bilanţ publicat duminică de organizaţia neguvernamentală OVD-Info, specializată în monitorizarea manifestaţiilor în Rusia, conform AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale