Rusia: Opozantul Aleksei Navalnîi, eliberat după aproape o lună şi jumătate de închisoare

Rusia: Opozantul Aleksei Navalnîi, eliberat după aproape o lună şi jumătate de închisoare

Principalul opozant rus, Aleksei Navalnîi, a fost eliberat duminică din închisoare, unde s-a aflat aproximativ o lună şi jumătate, după două condamnări succesive pentru organizarea de manifestaţii anti-Kremlin, informează AFP şi Reuters.

El a părăsit închisoarea în jurul orei 03:20 GMT, a constatat o reporteră France Presse la Moscova.

Opozantul de 42 de ani a început să stea mai mult timp după gratii de când a organizat ample manifestaţii anti-Kremlin şi anticorupţie în ultimul an.

La 28 august, el a fost condamnat la 30 de zile de închisoare pentru o manifestaţie neautorizată în ianuarie, când i-a îndemnat pe ruşi să boicoteze alegerile prezidenţiale din 18 martie.

Opozant carismatic şi blogger anticorupţie, Navalnîi a acuzat autorităţile că l-au trimis la închisoare pentru a-l împiedică să demonstreze, la 9 septembrie, împotriva unui plan guvernamental de reformă a sistemului de pensii, în timp ce aveau loc alegeri locale.

Dar în pofida arestării sale chiar în acea zi, mii de ruşi au răspuns la apelul său în toată ţara şi poliţia a procedat la zeci de arestări, în unele cazuri în mod extrem de brutal.

La 24 septembrie, abia ieşit de pe porţile închisorii, Aleksei Navalnîi a fost arestat din nou şi condamnat la alte 20 de zile de închisoare pentru că lansase un apel la manifestaţii împotriva extrem de nepopularei reforme a sistemului de pensii.

Această reformă, care prevede o creştere cu cinci ani a vârstei de pensionare în Rusia, a fost în cele din urmă promulgată de către preşedintele Vladimir Putin.

Aleksei Navalnîi a devenit principala figură a opoziţiei ruse de la amplele proteste în 2011 şi 2012. Numeroase manifestaţii, printre cele mai importante organizate recent în Rusia, au avut loc la apelul său, iar retorica sa anticorupţie are ecou mai ales în rândul tinerilor care îl urmăresc pe internet.

Navalnîi, care a fost împiedicat să participe la alegerile prezidenţiale din martie, fusese deja închis pentru o lună în iunie, după ce organizase proteste împotriva lui Vladimir Putin, înainte ca acesta să-şi preia funcţia în luna mai pentru un al patrulea mandat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A plecat din țară cu un pașaport regal românesc / S-a stins din viață cea care a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din …

2 ULTIMA ORĂ Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari

3 Pro TV vrea un format similar cu America Express. Cine ar putea prezenta noul reality show

4 Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei

5 „Am văzut cu ochii mei, s-a dus să ia bani de acolo. Nu era un milion, erau 60 de milioane de euro”