Rusia organizează pseudoalegeri în Ucraina: „Candidații” sunt aduși din Rusia, în timp ce votanții sunt „convinși” cu arma

Rusia organizează pseudoalegeri în Ucraina: „Candidații” sunt aduși din Rusia, în timp ce votanții sunt „convinși” cu arma

Primarul ales al orașului Melitopol, Ivan Fedorov, afirmă că 45% din candidații la așa-zisele alegeri regionale organizate de regimul Putin în teritoriul ocupat în regiunea Zaporojie sunt cetățeni ai Federației Ruse.

Panouri de propagandă privind apartenența unor regiuni ucrainene la Rusia FOTO EPA-EFE

„Alegerile organizate de ocupanți aici (în Zaporojie, n. red.) sunt ilegale și nesemnificative. O altă dovadă: listele de candidați pentru „Adunarea Legislativă” din regiunea Zaporojie”, a scris Fedorov pe contul său de Telegram.

Potrivit acestuia, circa 45% din „candidații pentru funcții” în Zaporojie sunt cetățeni ruși cu domiciliile la Moscova, în Daghestan, Altai și chiar în Siberia.

Jumătate din acești așa-ziși candidați sunt membri ai formațiunilor politice Rusia Unită și Partidul Liberal-Democrat din Rusia (ultranaționalist). De altfel, candidații la postul de guvernator au fost desemnați de Moscova și s-au înscris în Rusia Unită, partidul care asigură baza electorală a regimului Putin.

Regimul Putin organizează din 31 august așa-zise alegeri locale și regionale în teritoriile ocupate în Ucraina. Această mascaradă, desfășurată în pofida unui context de lege marțială, din perspectiva Kremlinului, va dura până la 10 septembrie, ziua alegerilor regionale din teritoriul recunoscut internațional al Rusiei.

La fel ca în cazul pseudoreferendumurilor de anexare din Crimeea (martie 2014), Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie (septembrie 2022), acest scrutine sunt organizate ilegal și sub diverse intimidări, inclusiv cu arma.

Primarul ales al Mariupolului, Vadim Boicenko, a avertizat acum câteva zile asupra unui „vot forțat”.

„Vor merge din poartă-n poartă, ca înainte, și vor vorbi cu oamenii. Vor fi doi soldați prin preajmă, cu mitraliere, și le vor spune oamenilor că trebuie să voteze”, a explicat edilul din Mariupol, care se află în exil din momentul ocupării orașului de către ruși, în mai anul trecut.

„Este o nouă încercare zadarnică a Rusiei de a-și legitima controlul militar. Încalcă decisiv Carta ONU și independența Ucrainei. Rusia nu are nicio bază legitimă pentru astfel de acțiuni pe teritoriul Ucrainei”, a reacționat purtătorul de cuvânt al diplomației europene în legătură cu pseudoalegerile organizate de Rusia în Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat