Rusia: PIB-ul ar putea scădea cu 4% în 2015, iar deficitul riscă să ajungă la 3% (ministru)

Rusia: PIB-ul ar putea scădea cu 4% în 2015, iar deficitul riscă să ajungă la 3% (ministru)

Economia rusă ar putea să sufere o contracție de 4% a Produsului său Intern Brut iar deficitul bugetar riscă să ajungă la 3% în 2015 din cauza căderii prețului petrolului și a cursului rublei, a apreciat vineri ministrul rus de finanțe, relatează AFP.

Foto: (c) RAZVAN CHIRIȚĂ/AGERPRES FOTO

Anton Siluanov, citat de agențiile ruse, a avertizat că vor fi necesare tăieri bugetare, făcând apel la reduceri de personal în apărare, sector în care Vladimir Putin a decis să investească masiv.

Noile previziuni se bazează pe un preț al barilului de țiței de 60 de dolari și pe un curs de 51 de ruble la un dolar, a precizat ministrul. În această situație, "vom vedea, cu o scădere a PIB-ului de 4%, un deficit de puțin peste 3%", a declarat el.

Dolarul se vindea vineri, la 12.00 GMT, cu 54 de ruble, iar prețul barilului de țiței era la Londra de 60,37 de dolari.

Rusia este lovită din plin de scăderea prețului petrolului, care reprezintă împreună cu gazul majoritatea veniturilor sale bugetare. Fenomenul a accentuat și slăbirea rublei, deja afectată de sancțiunile europene legate de criza ucraineană.

Deprecierea monedei ruse a luat o turnură dramatică la 15 și 16 decembrie, rubla suferind cea mai importantă cădere de curs de la plasarea Rusiei în încetare de plăți în 1998.

Anton Siluanov a confirmat informațiile din presă conform cărora guvernul intenționează să reducă cu 10% cheltuielile din bugetul pe 2015.

Dar "acest lucru nu va fi suficient pentru a echilibra bugetul", a avertizat el. "Avem propuneri privind noi măsuri care trebuie luate", a adăugat ministrul.

El a criticat nivelul ridicat al cheltuielilor militare în bugetul pentru 2015 prevăzut în prezent, respectiv de circa o treime din suma totală pentru acest capitol.

"Cred că este indispensabil să repartizăm aceste cheltuieli în beneficiul infrastructurilor, educației, etc. Sunt dificil de susținut astfel de cheltuieli militare", a explicat el, avansând ideea unei reduceri a efectivelor în serviciile de securitate.

Pentru a limita căderea rublei, banca centrală a ridicat radical rata dobânzii (17% față de 10,5%) și această creștere a costurilor de creditare riscă să lovească din plin locuințele și firmele și să greveze activitatea economică.

Oficial, guvernul de la Moscova prevede pentru moment o scădere cu 0,8% a PIB-ului anul viitor, după o creștere evaluată la 0,6% în acest an. Dar banca centrală a avertizat deja că dacă prețul petrolului va rămâne la nivelul actual, contracția economiei ruse va depăși 4,5%.

AGERPRES/(AS — editor: Florin Ștefan)


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte!

2 Așa o fi?

3 Un oficial al Pentagonului relatează despre o întâlnire fascinantă de șapte minute cu un OZN gigantic și „strălucitor”

4 Ce se întâmplă în Crimeea? / Rusia a juns să apeleze la „Prometeu”

5 VIDEO Șefa de pluton de la Patriot are 25 de ani!