Rusia: Poliţia întrerupe un forum al opoziţiei

Rusia: Poliţia întrerupe un forum al opoziţiei

Poliţia rusă a întrerupt sâmbătă o întâlnire a unor aleşi independenţi pentru "nerespectarea" normelor sanitare împotriva COVID-19, un pretext respins de opoziţie care denunţă presiuni politice înaintea alegerilor legislative din septembrie, notează AFP.

Potrivit ONG-ului specializat OVD-Info, cel puţin patru persoane au fost arestate cu prilejul acestui forum din oraşul Veliki Novgorod (nord-vest).

Activista Iulia Galiamina, care a fost reţinută, a povestit că reuniunea a fost declarată "ilegală" deoarece a depăşit nivelul autorizat de 30 de persoane, ceea ce este fals, potrivit acesteia.

Autorităţile au "dispersat" forumul pentru că "nu vor ca oamenii să trăiască normal" în Rusia, a afirmat Iulia Galiamina pe Twitter.

Un alt participant, Serghei Vlasov, a făcut cunoscut pe reţeaua Telegram că toţi militanţii prezenţi în clădirea care găzduia întâlnirea au fost amendaţi pentru încălcarea regulilor sanitare.

Programat pentru 22 şi 23 mai, forul urma să reunească aleşi din treizeci de regiuni pentru a-şi coordona campania în vederea alegerilor legislative din septembrie. În perspectiva scrutinului, autorităţile şi-au intensificat în ultimele săptămâni presiunile asupra opoziţiei, în special asupra partizanilor opozantului aflat în închisoare Aleksei Navalnîi.

La mijlocul lui martie, un forum al unor membri ai opoziţiei aleşi la nivel local a fost deja întrerupt la Moscova de către poliţie, fiind arestate aproximativ 200 de persoane.

Forţele de ordine au pretextat că întâlnirea a fost organizată "cu încălcarea regulilor sanitare" şi că "printre participanţi erau membri ai unor organizaţii cu activităţi indezirabile".

În acelaşi timp, autorităţile ruse au ridicat la începutul anului principalele restricţii împotriva epidemiei şi au permis mai multe mitinguri mari fără legătură cu opoziţia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți, ca să vedeți pe mâinile cui a ajuns România!

2 „Parcă am fi coafeze” / Profesoară, oripilată de cadourile pe care le fac părinții de Sărbători

3 Apropo de războiul din Ucraina, sâmbătă seara, în Târgul de Crăciun din București aveai senzația că ești la Kiev...

4 Cine este interlopul român care l-a transformat pe polițistul care îl păzea în propriul angajat. Apoi, l-a turnat

5 Președintele Bulgariei / Condițiile Austriei pentru primirea României și Bulgariei în „Air Schengen”, inacceptabile