Rusia pregătește o nouă ofensivă: Putin va încerca din nou să cucerească Kievul, avertizează oficialii ucraineni

Rusia pregătește o nouă ofensivă: Putin va încerca din nou să cucerească Kievul, avertizează oficialii ucraineni

Oficiali ucraineni de rang înalt spun că Vladimir Putin se pregăteşte pentru o nouă ofensivă majoră în noul an, în ciuda unei serii de eşecuri umilitoare pe câmpul de luptă suferite de Rusia. ​Șeful Statului Major al armatei Ucrainene, Valeri Zalujnîi, crede că Rusia va încerca din nou să cucerească Kievul, după ce a eșuat la începutul acestui an.

Vehicule militare rusești distruse în luptele cu armata ucraineană, expuse în Kiev FOTO EPA-EFE

Într-un interviu acordat „The Guardian”, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că, deşi Ucraina este acum capabilă să se apere cu succes împotriva atacurilor cu rachete ale Rusiei care vizează infrastructura-cheie, inclusiv reţeaua energetică, au apărut dovezi că Kremlinul pregăteşte o nouă ofensivă amplă.

Comentariile lui Reznikov au confirmat declaraţii făcute săptămâna aceasta pentru „The Economist” şi de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, de şeful forţelor armate, generalul Valeri Zalujnîi, şi de şeful forţelor terestre, generalul-colonel Oleksandr Sirski.

Toate aceste declaraţii par să facă parte dintr-un efort amplu şi coordonat al Ucrainei de a-i avertiza pe aliaţii occidentali să nu se lase păcăliţi de o eventuală acalmie, care s-ar instala odată cu venirea iernii, subliniind ameninţarea continuă pe care Rusia o reprezintă pentru Ucraina, notează „The Guardian”.

​Șeful Statului Major al armatei Ucrainene, Valeri Zalujnîi, crede că Rusia va încerca din nou să cucerească Kievul, după ce a eșuat la începutul acestui an.

Eforturile de mobilizare ale Moscovei sunt adesea luate în derâdere din cauza numeroaselor povești despre echipare inadecvată și recruți nemulțumiți. Dar generalii ucraineni și partenerii lor occidentali sunt mai precauți cu privire la această situație.

Calitatea recruților este slabă și le lipsește echipamentul, știm. Dar faptul că au fost capabili să mobilizeze atât de mulți și atât de repede este o dilemă pentru Ucraina și, în cele din urmă, pentru NATO”, a declarat ministrul eston al apărării, Kutsi Salm, pentru The Economist .

El a subliniat că programele lansate de Marea Britanie și UE pot antrena circa 30.000 de soldați ucraineni în 18 luni. Rusia a reușit să adune de cinci ori mai mulți soldați într-un timp mult mai scurt.

„Mobilizarea rusă a funcționat. Țarul le spune să meargă la război, iar ei merg la război ”, a declarat pentru The Economist Valeri Xalujnîi.

S-ar putea să nu fie atât de bine echipați, dar încă reprezintă o problemă pentru noi. Estimăm că au o rezervă de 1,2 milioane până la 1,5 milioane de oameni... Rușii pregătesc alți aproximativ 200.000 de militari. Nu mă îndoiesc că vor încerca din nou să cucerească Kievul”, a spus Zalijnîi.

Rușii se pregătesc dincolo de Urali

Generalul, în vârstă de 49 de ani, a făcut o comparație cu cel de-al Doilea Război Mondial. „Ca în timpul celui de-al Doilea Război Mondial... Undeva acolo, dincolo de Urali, pregătesc noi resurse. 100% pregătesc”, a spus Zalujnîi, făcând aluzie la decizia URSS de a muta industria de apărare mult în est, unde bombardierele germane nu puteau să o lovească.

După calculele mele, trebuie să fi adunat resurse timp de trei ani și jumătate sau patru ani: oameni, echipamente, muniție. Cred că au avut resurse pentru a-și atinge obiectivele în trei luni. Faptul că au epuizat aceste resurse și și-au irosit potențialul fără să obțină practic niciun rezultat, arată că și-au ales incorect poziția. Acum trebuie să se gândească din nou la cum să iasă din această situație.

Deci, cel mai probabil, ei caută modalități de a opri luptele și de a obține o pauză prin orice mijloace: bombardarea civililor, lăsându-ne soțiile și copiii să moară de frig. Au nevoie de timp pentru un singur scop: au nevoie de timp pentru a aduna resurse și a crea un nou potențial, astfel încât să poată continua să-și împlinească obiectivele“, a spus șeful armatei ucrainene.

Cât despre problemele energetice , el spune că nu este expert în energie, dar i se pare că țara e la limită. „Echilibrul este instabil. Și dacă rețeaua electrică este distrusă... atunci soțiile și copiii soldaților încep să înghețe. Și un astfel de scenariu este posibil. În ce fel de dispoziție vor fi luptătorii, vă puteți imagina? Fără apă, lumină și căldură, putem vorbi despre pregătirea rezervelor pentru a continua lupta?”, se întreabă Zalujnîi.

Kiev în beznă din cauza atacurilor FOTO Profimedia

Kiev în beznă din cauza atacurilor FOTO Profimedia

Generalul Oleksandr Sirski este de acord cu el, îndemnând să nu fie subestimat inamicul:

Nu sunt slabi. Au un mare potențial în ceea ce privește numărul

Sirski a subliniat că recruții ruși ușor înarmați au reușit să încetinească cu succes atacurile ucrainene din Kreminnaia și Svatovo din regiunea Lugansk. La urma urmei, noroiul de toamnă i-a ajutat. Generalul ucrainean mai arată că mobilizarea a permis Rusiei să-și rotească forțele mai des. Și asta permite trupelor să se odihnească și să se recupereze.

„Din acest punct de vedere, au un avantaj ”, a spus Sirski.

Dar generalii ucraineni sunt convinși că principalul motiv pentru care Rusia atrage tinerii în serviciul militar este pregătirea unei noi ofensive. Și această ofensivă va fi prima după ce încercările rusești de a ocupa întregul Donbas au fost înăbușite în vară.

Zalujnîi a declarat pentru The Economist că un atac major rus ar putea începe „în februarie, în cel mai bun caz în martie și în cel mai rău caz în ianuarie”. În același timp, în opinia sa, ar putea fi oriunde: în Donbas, unde Putin visează să ocupe restul regiunii Donețk, în sud în direcția orașului Dnipro, sau chiar ar putea fi un nou atac asupra Kievului. Generalul crede că o nouă încercare de a captura capitala Ucrainei este inevitabilă. „ Nu am nicio îndoială că vor încerca să meargă din nou la Kiev ”, a spus el.

De ce arme are nevoie Zalujnîi pentru a învinge Rusia

Există tentația de a trimite rezerve pe front. Dar o strategie mai inteligentă ar fi să le salvezi pentru mai târziu.

Știu câte unități de luptă am acum. Câte unități de luptă trebuie create înainte de sfârșitul anului și, cel mai important, nu să nu te atingi de ele, în niciun caz. Indiferent de cât de dificil este acum”, a spus Zalujnîi.

Să mă ierte soldații din tranșee. Este mult mai important să ne concentrăm acum pe acumularea de resurse pentru bătălii îndelungate și dificile care ar putea începe anul viitor”, a explicat comandantul ucrainean.

Ucraina are un număr suficient de soldați. Într-un fel sau altul, 700.000 de soldați servesc astăzi în uniformă și cu armele în mână. Peste 200.000 dintre ei sunt bine pregătiți pentru misiuni de luptă. Dar le lipsesc proviziile.

Artileria joacă un rol decisiv în acest război. Și, prin urmare, totul depinde cu adevărat de numărul de livrări. Iar acest lucru determină succesul bătăliei în multe cazuri, a explicat generalul Sirski.

La rândul său, generalul Zalujnîi, care tocmai formează un nou corp de armată, enumeră de ce au nevoie soldații săi.

Știu cum să înving acest inamic. Dar am nevoie de resurse. Am nevoie de 300 de tancuri, 600-700 transportoare blindate, 500 de obuziere

The Economist notează că armele suplimentare solicitate de Zalujnîi depășesc numărul total de vehicule blindate în majoritatea armatelor europene. În același timp, timpul este foarte important. Dacă rezervele sunt utilizate fragmentar, aceasta va duce la pierderea treptată a un unui număr mare de soldați.

Este exact ceea ce a făcut Rusia în Donbas în vară. Dacă pornește la atac prea devreme, Ucraina nu va avea un număr suficient de unități antrenate și înarmate.

„Cu astfel de resurse, nu pot conduce noi operațiuni majore, deși în prezent lucrăm la una”, a spus Zalujnîi.

Cu toate acestea, dacă treci prea târziu la ofensivă, Rusia poate lovi prima, stopând trupele ucrainene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

4 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?