Rusia: Putin a promulgat cele două legi privind 'ştirile false' şi ofensele la adresa statului

Rusia: Putin a promulgat cele două legi privind 'ştirile false' şi ofensele la adresa statului

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat luni două legi controversate: una care le permite autorităţilor să blocheze sau să amendeze site-urile media care difuzează 'ştiri false' şi alta care sancţionează 'ofensele la adresa simbolurilor statului', relatează AFP.

Promulgarea acestor legi, votate de deputaţi la începutul lunii martie, survine în ciuda protestelor apărătorilor drepturilor omului, care văd în ele un risc de cenzură şi o ameninţare la adresa libertăţii de expresie.

Prima lege pedepseşte "informaţiile false care sunt relevante social şi care sunt difuzate ca informaţii reale", pentru că ele ar crea "o ameninţare pentru securitatea" publicului sau a statului sau ar putea duce la "tulburări masive".

Procurorii vor fi cei care vor decide ce constituie o "informaţie falsă" şi dacă vor acorda organismului de supraveghere a mass-media, Roskomnadzor, puterea de a solicita suprimarea sa sub ameninţarea blocajului. Legea prevede de asemenea o amendă care s-ar putea ridica la 1,5 milioane de ruble (20.500 de euro).

A doua lege pedepseşte "ofensele aduse simbolurilor de stat" şi permite Roskomnadzor să blocheze materiale care dau dovadă de "lipsă de respect" faţă de autorităţi.

Promulgarea celor două legi survine în ziua în care Rusia marchează cinci ani de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, condamnată de comunitatea internaţională.

În ultimii ani, autorităţile au sporit permanent presiunea asupra internetului în Rusia, blocând materiale sau site-uri legate de opoziţie, dar şi servicii care refuză să coopereze cu ele, cum ar fi platforma video Dailymotion, reţeaua de socializare LinkedIn şi serviciul de mesagerie Telegram.

Deputaţii ruşi analizează de asemenea un proiect de lege care vizează crearea unui 'internet suveran' capabil să funcţioneze într-un mod independent în cazul în care ţara ar fi deconectată de la marile servere mondiale.

Detractorii acestui proiect se tem să nu se ajungă la un internet pe modelul celui din China, sub controlul autorităţilor.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...