Rusia: Putin a promulgat suspendarea acordului ruso-american privind reciclarea plutoniului cu destinație militară

Rusia: Putin a promulgat suspendarea acordului ruso-american privind reciclarea plutoniului cu destinație militară

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat luni legea care suspendă acordul cu SUA privitor la reciclarea plutoniului cu destinație militară, transmite AFP.

Legea, intrată în vigoare luni odată cu publicarea în monitorul oficial, a fost votată în octombrie în Duma de Stat (camera legislativă inferioară) și aprobată apoi în Consiliul Federației (camera superioară).

Acordul, semnat în anul 2000 de cei doi președinți în exercițiu, Vladimir Putin și, respectiv, Bill Cinton, prevedea pentru fiecare din cele două state reciclarea în combustibil civil a 34 de tone de plutoniu provenite de la uriașele stocuri de arme nucleare moștenite din vremea Războiului Rece, semn al angajamentului părților de a lupta împotriva proliferării nucleare.

Anunțându-și la începutul lunii decizia de a suspenda acordul, Putin a justificat-o prin 'schimbarea radicală a circumstanțelor și apariția unei amenințări pentru stabilitatea strategică, din cauza acțiunilor inamicale ale SUA față de Rusia'.

Legea lasă totuși deschisă posibilitatea revocării ei în situația în care SUA și-ar retrage forțele armate din statele care au aderat la NATO după 2000, ar pune capăt 'tuturor sancțiunilor' și ar plăti compensații pentru pierderile financiare implicate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa