Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Rusia: Putin semnează o lege controversată privind un plan de strămutare masivă a populației

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat sâmbătă o lege controversată care autorizează demolara câtorva mii de imobile vechi din Moscova și strămutarea locatarilor acestora, proiect ce provocase manifestații de anvergură în luna mai, relatează AFP.

Publicată oficial sâmbătă, această lege — care intră în vigoare imediat — a fost votată în 14 iunie de Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), și aprobată în 28 iunie de Consiliul Federației (camera superioară).

Potrivit acestui important plan de urbanism anunțat în februarie de primarul Moscovei, Serghei Sobianin, peste 4.000 de imobile datând din perioada sovietică, urmează a fi demolate începând din septembrie, ceea ce va necesita strămutarea mai multor sute de mii de moscoviți.

Primăria Moscovei vrea să înlocuiască aceste mii de edificii cu etaje puține prin construcții înalte care să permită cazarea mult mai multor familii, într-o capitală cu 12 milioane de locuitori și în criză de spațiu.

Dar acest proiect simbolizează potrivit criticilor absența respectării de către autorități a proprietății private. În luna mai, o manifestație reunise 5.000 de persoane, conform poliției (30.000 potrivit organizatorilor) în capitala rusă, adică o mobilizare de o amploare rară împotriva autorităților.

În fața acestei nemulțumiri, autoritățile au redus deja anvergura proiectului care viza inițial peste un milion de moscoviți.

Statul promite persoanelor strămutate un aparatement de mărime "echivalentă" — dar nu de aceeași valoare — în același cartier.

Acordul unei majorități a locatarilor va fi necesar teoretic pentru ca un imobil să fie distrus: locatarii nu vor avea atunci decât 60 de zile la dispoziție pentru a se muta și le va fi imposibil să conteste această decizie.

Supranumite "hrușciovki" pentru că au fost construite în perioada în care Nikita Hrușciov conducea URSS, între anii 1950 și 1960, aceste imobile sunt emblematice periferiilor Moscovei și în foarte numeroase orașe rusești unde au permis rezolvarea crizei de locuințe prin care trecea atunci țara. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 SURSE PSD scade în continuare în sondaje! Însă încep surprizele!

2 HOPA! Codrinel s-a cam căcat pe el! „Să ne ia dracu pe toți”

3 RoMAFIA Discuție despre o ȘPAGĂ de 500.000 de euro în biroul lui Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor

4 ALERTĂ Bătăușii belgianului care promovează România de 23 de ani au fost ARESTAȚI! Amănunte ȘOCANTE

5 ALERTĂ Un nou TUN marca PSD? Avertismentul lui Rareș Bogdan

recomandări

Te ia DNA: VOCHITOIU HARALAMBIE

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Grasul ăsta joacă super fotbal!