Rusia recrutează foști spioni afgani instruiți de Marea Britanie

Rusia recrutează foști spioni afgani instruiți de Marea Britanie

Foști spioni afgani instruiți de Marea Britanie sunt recrutați de Rusia pentru războiul din Ucraina, scrie The Telegraph.

Foști colaboratori afgani ai britanicilor FOTO Daily Mail

Circa 20.000 de afgani care au colaborat cu Guvernul britanic până la revenirea Kabulului sub controlul talibanilor au fost instalați în Regatul Unit, dar încă mulți alții așteaptă soluționarea cererii de relocare și se plâng de întârzieri în acest proces.

În acest context, Moscova încearcă să profite de cunoștințele și experiența dobândite în special de foștii spioni afgani pregătiți de britanici și îi recrutează pentru războiul din Ucraina, scrie The Telegraph.

Cotidianul britanic îl citează pe un bărbat cu numele de cod Hamid, un fost membru al Directoratului Național de Securitate (NDS) din Afganistan.

Potrivit acestuia, circa 270 de foști membri NDS au părăsit deja Afganistanul și s-au instalat în Rusia. Aceștia sunt ademeniți cu o primă de instalare de circa 10.000 de dolari și salarii lunare cuprinse între 1.500 și 2.000 de dolari. De asemenea, li se oferă o locuință și posibilitatea obținerii cetățeniei ruse.

„Foști oficiali militari afgani sunt recrutați pentru conflictul din Ucraina. Consider că este un plan foarte periculos, deoarece sunt unii dintre cei mai bine pregătiți oficiali din lume”, spune Hamid, care a fost implicat în operațiuni de combatere a terorismului vizând ținte talibane și ale Statului Islamic.

Potrivit unui fost adjunct al comandantului suprem aliat în Europa (DSACEUR), Hamid a lucrat cu o unitate secretă a NDS numită D011.

D011 „a fost un exemplu de succes de sponsorizare și mentorat britanic”, a precizat acesta pentru „The Telegraph”.

Hamid cere Guvernului britanic să accelereze procesul de relocare a foștilor săi colaboratori afgani. „Nu oferiți Rusiei șansa să profite de pregătirea și tehnicile” oferite de Marea Britanie, afirmă el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...