Rusia se pregătește de un atac asupra Ucrainei din Belarus/Desfăşoară zeci de tancuri T-90M și T-72B3 pe teritoriul Belarusului pentru a consolida „frontul de nord”

Rusia se pregătește de un atac asupra Ucrainei din Belarus/Desfăşoară zeci de tancuri T-90M și T-72B3 pe teritoriul Belarusului pentru a consolida „frontul de nord”

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), Moscova creează condiții similare cu pregătirile din octombrie 2022 pentru o nouă invazie a nordului Ucrainei. Cu toate acestea, analiștii americani notează că acum indicatorii sunt ambigui - unele dovezi confirmate ale formării forțelor ruse în Belarus au mai mult sens în contextul pregătirilor pentru o nouă ofensivă decât pentru exercițiile și antrenamentele actuale. Dar, în același timp, nu există nicio dovadă că Moscova pregătește activ forțe de atac dinspre Belarus.

„ISW continuă să evalueze că o reluare a unei incursiuni rusești pe scară largă din Belarus în această iarnă este puțin probabilă, dar este o posibilitate care ar trebui luată în serios”, notează analiștii.

ISW a adăugat că, potrivit declarațiilor unor bloggeri ruși cunoscuți, Federația Rusă ar putea pregăti o nouă ofensivă în perioada iarnă-primăvară. Mai mult, scopul unei astfel de invazii poate fi capturarea teritoriului Ucrainei sau retragerea forțelor ucrainene din alte zone ale frontului.

În octombrie, unii bloggeri au început să sugereze posibilitatea unui nou atac rusesc în nordul Ucrainei. După cum menționează ISW, canalul rus Telegram Rybar, al cărui autor face acum parte din grupul de lucru de mobilizare al lui Putin, a declarat pe 20 octombrie că există zvonuri despre un atac rusesc „iminent” asupra Liov, Volin, Kiev, Cernihiv sau Harkov. Un alt blogger a spus pe 20 octombrie că forțele combinate din Belarus sunt prea mici pentru a ataca Kievul, dar a spus că nu va obiecta dacă forțele ruse ar ataca orașul Cernihiv.

Următoarea întâlnire a lui Vladimir Putin cu dictatorul belarus Aleksandr Lukașenko va avea loc la Sankt Petersburg în perioada 26-27 decembrie, spun analiștii, și va aborda cu siguranță acest subiect.

Apariția spitalelor de campanie în Belarus

În plus, ISW a remarcat că armata rusă continuă să întreprindă anumite acțiuni, consolidând operațiunea informațională care vizează o posibilă ofensivă sau pregătirea efectivă pentru implementarea acesteia. Pe 24 noiembrie, Ministerul rus al Apărării a anunțat sfidător că are un spital de campanie în Belarus. La rândul său, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat pe 23 decembrie că trupele ruse plănuiesc să desfășoare cel puțin încă un spital de campanie în Belarus.

„Spitalele de campanie nu sunt necesare pentru exerciții și pot fi o mărturie despre pregătirile pentru operațiunile de luptă. Apariția spitalelor de campanie în Belarus la începutul anului 2022 a fost unul dintre ultimii indicatori observați înainte ca Rusia să-și înceapă invazia la scară largă”, au explicat analiștii.

De asemenea, Federația Rusă continuă să transfere trupe în Belarus sub masca exercițiilor. Unele tancuri rusești T-90, care au fost transferate în Belarus la sfârșitul lunii decembrie 2022, au fost văzute sub camuflaj de iarnă. ISW a remarcat că echiparea tancurilor în camuflaj de iarnă nu este absolut necesară pentru antrenament și poate indica pregătirea pentru operațiuni reale de luptă de iarnă. Totuși, desfășurarea spitalelor de campanie și revopsirea tancurilor poate fi, de asemenea, parte a unei operațiuni de dezinformare.

„Prognoza ISW privind o potențială ofensivă rusă în nordul Ucrainei în iarna lui 2023 rămâne cel mai rău scenariu din conul de prognoză. În prezent, ISW evaluează riscul unei invazii rusești a Ucrainei din Belarus ca fiind scăzut, dar posibil. Este foarte puțin probabil ca forțele belaruse să invadeze Ucraina fără forța de atac rusă. Armata ucraineană a remarcat că Rusia nu a creat grupuri de lovitură în Belarus. Bloggerii ruși subliniază, de asemenea, că Rusia nu a corectat defectele fundamentale ale campaniei sale militare, cum ar fi lipsa de echipamente noi, conducere slabă și forțe insuficiente pentru a sprijini o operațiune ofensivă de succes”, a concluzionat ISW.

Comandamentul militar-politic al Ucrainei a avertizat că Rusia se pregătește să lanseze o nouă ofensivă împotriva Ucrainei în 2023. Cea mai optimistă opțiune este dacă se întâmplă în februarie-martie. Totodată, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valeri Zalujnîi a subliniat că în prezent nu este clar din ce direcție va avea loc acest atac. Prin urmare, el nu exclude ca invadatorii să încerce să pună mâna pe Kiev din nou, demarând o operațiune dinspre Belarus.

Pe 19 decembrie, pentru prima dată în trei ani, liderul rus Vladimir Putin a mers la Minsk pentru a purta discuții cu dictatorul Aleksander Lukașenko. Cel mai probabil a vrut să-l convingă pe autoproclamatul președinte al Republicii Belarus să participe direct la războiul împotriva Ucrainei, însă, analiștii Institutului pentru Studierea Războiului cred că Putin nu a reușit să facă acest lucru.

Rusia desfăşoară zeci de tancuri T-90M și T-72B3 pe teritoriul Belarusului pentru a consolida ''frontul de nord''

În ultimele două zile, pe reţele de socializare, au fost publicate mai multe materiale video care surprind deplasarea unui tren încărcat cu mai multor zeci de tancuri T-90M și T-72B3 ale forţelor armate ruse. Din primele cercetări reiese că trenul care transportă aceste tancuri tranzitează teritoriul Belarusului. Potrivit mai multor analişti militari, care au analizat aceste imagini, forţele ruse ar desfăşura aceste tancuri în vederea întării ''frontului de nord'' pentru o posibilă nouă ofensivă militară asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarusului.

La 21 decembrie 2022, președintele rus Vladimir Putin a anunțat un nou plan de extindere a forțelor militare ruse cu aproximativ 30%, pentru a ajunge la 1,5 milioane de oameni recrutaţi în armată. Ministrul rus al Apărării, Serghei Shigou, a explicat că această extindere va implica creșterea la nivel de divizie a două brigăzi din nord-vestul Rusiei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Maia Sandu rămâne președinta Republicii Moldova

2 „Dragă Cristi, te iubesc, sunt gospodină, te rog, sună-mă”

3 VIDEO Merită acest trădător o pedeapsă mai blândă pentru că a recunoscut spionajul în favoarea Rusiei?

4 Voi vedeți ce a făcut China pe o insulă „geamănă” cu Taiwanul?

5 Moartea suspectă a celor două soții ale ONG-istului Beniamin Lup. Anchete în România și Republica Moldova