Rusia se pregătește să organizeze mitinguri în Europa pentru a consolida sentimentul pro-rus

Rusia se pregătește să organizeze mitinguri în Europa pentru a consolida sentimentul pro-rus

Rusia a planificat o serie de operațiuni de influență în mai multe țări europene pentru a crea iluzia unor sentimente pro-ruse, a nemulțumirii populare față de sancțiunile impuse Rusiei și a ajutorului militar acordat Ucrainei, relatează analiștii Robert Lansing Institute.

Rusia pregătește o serie de operațiuni de influență FOTO ARHIVĂ

Demonstrațiile sunt menite să stârnească scepticismul popular cu privire la unitatea Occidentului în contracararea agresiunii armate a Rusiei și sunt organizate înaintea Conferinței de Securitate de la Munchen (18-20 februarie). În acest scop au loc recrutări ale persoanelor și ale organizațiilor din rândurile forțelor politice de stânga, dar și de extremă dreaptă.

Acestea vor milita pentru protejarea intereselor naționale și a potențialului militar și vor exprima poziții contra influenței SUA și a apartenenței la NATO.

Sunt programate acțiuni în Marea Britanie, dar și în Portugalia unde între 16 și 18 februarie „Consiliul Portughez pentru Pace și Cooperare” - succesorul organizației pro-comuniste „Mișcarea pentru Pace din Portugalia” - a cărui președintă este membră a Comitetului Central al Partidului Comunist portughez.

Pe 18 februarie, la Munchen, Germania, este programată o manifestație a „Inițiativei Publice împotriva organizării Conferinței de Securitate a NATO” - aceasta are loc sub sloganul „Negociere în loc de împușcături”.

La aceste evenimente sunt așteptați să participe activiști pro-ruși care fie au călătorit în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, fie au luat parte la evenimente de propagandă în Rusia în calitate de jurnaliști sau membri ai unor ONG-uri.

Revendicări

Printre revendicări se vor număra încetarea ostilităților din Ucraina, reluarea dialogului politic cu Moscova, respingerea politicii de sancțiuni , solicitarea ca guvernul portughez să oprească ajutorul militar acordat Ucrainei, etc.

O serie de acțiuni de protest pe teritoriul german se desfășoară cu sprijinul direct al partidului politic populist de dreapta "Alternative für Deutschland" (AfD), care este suspectat că este sprijinit financiar de Rusia, precum și că are contacte extinse cu diplomați ruși din Germania și cu membri ai unor organizații străine cunoscute ca fiind în mod deschis pro-ruse.

Robert Lansing Institute citează surse de la Kremlin potrivit cărora serviciile de informații din Rusia îi raportează direct lui Vladimir Putin cu privire la aceste acțiuni încercând să susțină că există sentimente pro-ruse în Europa drept rezultat al eforturilor lor îndelungată de influență.

Manifestații de „solidaritate”

Incapacitatea Kremlinului de a influența politic procesul decizional al NATO se traduce prin încercări de a organiza mitinguri de "solidaritate", concepute similar cu cele organizate de Moscova comunistă în timpul Războiului Rece.

Surse de la Moscova notează că, în cadrul efortului continuu de a organiza mitinguri pro-ruse, tendința este de a organiza demonstrații și pichetări în fața bazelor militare americane.

O altă opțiune este de a aduna mulțimile în fața altor facilități de infrastructură militară operate de aliații NATO implicați în pregătirea militarilor ucraineni.

Potrivit estimărilor Robert Lansing Institute, sunt posibile acte violente de provocare care vizează astfel de facilități, în care sunt implicați agenți infiltrați ai serviciilor de informații militare, într-o încercare radicală de a reduce ajutorul militar acordat Kievului.

În acest context, nu este exclus ca Kremlinul să apeleze la scenariile dezvoltate de organizațiile (teroriste de extremă stângă -n.red) Mișcarea 2 iunie (militanți anarhiști, Germania de Vest), GRAPO (Los Grupos de Resistencia Antifascista Primero de Octubre - grup marxist-leninist antiimeprialist, anticapitalist și anti-NATO), Brigate Rosse (organizație armată de extremă stângă din Italia și Die Revolutionären Zellen (organizație teroristă de gherilă urbană).

Pe 26 februarie, un miting a fost programat pentru ora 12:00 (ora locală) în fața bazei NATO de la Ramstein, sub sloganul "Opriți exportul de arme NATO în Ucraina pentru a preveni cel de-al treilea război mondial".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...