Rusia și NATO vor efectua zboruri de observare reciproce

Rusia și NATO vor efectua zboruri de observare reciproce

Inspectori din România și Marea Britanie vor participa la zboruri de observare deasupra Rusiei în cadrul Tratatului 'Cer deschis', în timp ce experți ruși vor lua parte la zboruri deasupra Cehiei și Slovaciei, a declarat Serghei Rijkov, șeful Centrului pentru reducerea riscului nuclear din cadrul Ministerului rus al Apărării, relatează luni agenția rusă Sputnik, preluată de Xinhua.

Potrivit oficialului citat, aceste zboruri de observare reciproce au loc în cadrul eforturilor de dezvoltare a încrederii între Rusia și NATO.

'Zborurile de observare vor fi efectuate între 30 mai și 4 iunie, de pe aerodromurile Pardubice din Cehia și Malacky în Slovacia, având o rază maximă de acțiune de 800 și respectiv 1.170 km', a spus Rijkov.

Experții ruși vor efectua zboruri cu un avion Antonov AN-30B, având colegi cehi și slovaci alături de ei la bord, pentru a monitorizarea respectarea tratatului.

Marea Britanie și România vor efectua zboruri de observare deasupra teritoriului rus într-un avion de observare românesc AN-30 între 30 mai și 3 iunie.

Zborurile se numără printre măsurile de dezvoltare a încrederii în conformitate cu Tratatul 'Cer deschis', care a fost semnat în martie 1992 și a devenit unul dintre programele majore care a acționat în acest sens în Europa după Războiul Rece, notează Xinhua. Tratatul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2002 și în prezent reunește 34 de state, printre care Rusia și majoritatea statelor membre NATO.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /