Rusia susține că a propus SUA alte variante înainte de a reduce personalul diplomatic american de pe teritoriul rus

Rusia susține că a propus SUA alte variante înainte de a reduce personalul diplomatic american de pe teritoriul rus

Moscova i-a propus Washingtonului diferite variante pentru a depăși situația cu sancțiunile antirusești, înainte de a trece la reducerea personalului din cadrul misiunilor diplomatice americane de pe teritoriul Federației Ruse, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, informează TASS.

"Noi le-am propus SUA în decurs de mai multe luni, mai mult de un an, diferite variante pentru a ieși din această situație. I-am dat părții americane o jumătate de an și, mai mult, nu a fost o prezentare tăcută de posibilități, ci încercări permanente de invitare la dialog, au avut loc câteva runde de negocieri corespunzătoare la nivel de experți referitor la cum să depășim această situație", a afirmat Zaharova.

La începutul lui august, președintele rus Vladimir Putin anunța, într-un interviu difuzat de canalul de știri Rossia 24, că Statele Unite trebuie să reducă cu 755 de persoane personalul său din reprezentanțele diplomatice din Rusia. Măsura anunțată de președintele Putin s-a dorit a fi un răspuns la sancțiunile împotriva Rusiei votate de Congresul Statelor Unite pentru presupusul amestec al Moscovei în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Vladimir Putin a precizat că în reprezentanțele diplomatice americane din țara sa încă mai lucrează peste 1.000 de angajați. Expulzarea a 755 dintre ei ar urma să reducă efectivul la nivelul celui al diplomației ruse în Statele Unite după ce Washingtonul a expulzat 35 de diplomați ruși în decembrie anul trecut, spre finalul mandatului președintelui Barack Obama.

În timpul aceleiași conferințe de presă, purtătoarea de cuvânt a MAE rus a calificat drept "absurde" încercările de a vedea un interes al Moscovei în "atacurile acustice" din Cuba, de pe urma cărora au avut de suferit diplomați americani.

"În ceea ce privește încercările de a vedea vreun interes, o participare fie directă, fie indirectă a țării noastre, aceasta este, desigur, o absurditate totală și niște insinuări ciudate. Nu am avut niciun fel de implicare în acțiunile sau atacurile sonore, de zgomot și, după cum am mai citit pe undeva, chiar muzicale asupra diplomaților americani de la Havana", a susținut Zaharova.

Potrivit postului CNN, zeci de diplomați americani ce lucrau la Havana și membri ai familiilor acestora au fost nevoiți să se trateze după ce au acuzat simptome cauzate de atacuri acustice cu caracter nedefinit, la care au fost supuși din noiembrie anul trecut.

Cel puțin doi angajați ai ambasadei SUA în Cuba au fost nevoiți să se întoarcă în țară pentru tratament. Nu este exclus ca ei să-și piardă auzul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...