Rusia susţine că apărarea antiaeriană siriană era cât pe ce să doboare un avion de pasageri după un atac israelian

Rusia susţine că apărarea antiaeriană siriană era cât pe ce să doboare un avion de pasageri după un atac israelian

Un avion Airbus A320 cu 172 de pasageri la bord a aterizat de urgenţă la baza aeriană Khmeimim controlată de Rusia în Siria, după ce forţele siriene de apărare antiaeriană erau cât pe ce să-l lovească, încercând să respingă un atac israelian, informează vineri agenţiile de presă RIA Novosti şi Reuters.

Apărarea antiaeriană siriană încerca să respingă un atac al Israelului lângă Damasc, a precizat RIA Novosti, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Potrivit lui Konaşenkov, după orele locale 02:00, patru avioane de luptă israeliene F-16 au lansat în mod inopinat opt rachete aer-sol spre suburbiile Damascului fără a intra în spaţiul aerian sirian. Drept răspuns, forţele siriene guvernamentale au folosit sistemele de apărare antirachetă. În acest moment, avionul de pasageri A-320 încerca să aterizeze pe aeroportul din Damasc şi doar datorită acţiunilor operative ale dispecerilor de zbor şi activităţii eficiente a sistemului automatizat pentru dirijarea traficului aerian s-a reuşit scoaterea avionului din zona de atac şi ghidarea lui spre cel mai apropiat aeroport, la baza Khmeimim, a raportat RIA Novosti.

''Operaţiunile aeriene pe care le desfăşoară Statul Major General israelian, folosindu-se de prezenţa avioanelor de pasageri ca mijloc de a se feri sau de a bloca riposta apărării antiaeriene au devenit o caracteristică pentru forţele aeriene israeliene'', potrivit înaltei oficialităţi ruse, citate de AFP. Radarele israeliene au ''o viziune clară a situaţiei în spaţiul aerian din jurul aeroportul din Damasc'', a subliniat el, acuzând Israelul că-şi ''bate joc complet de vieţile a sute de civili nevinovaţi''.

De la începutul războiului din Siria în 2011, armata israeliană a efectuat sute de lovituri pe teritoriul sirian împotriva unor ţinte iraniene şi ale miliţiilor pro-Teheran, doi aliaţi ai regimului condus de Bashar Al-Assad.

La 20 noiembrie, armata israeliană a revendicat o serie de lovituri aeriene de "mare amploare" împotriva unor poziţii ale regimului sirian şi forţelor iraniene Al-Qods, omorând 21 de luptători, dintre care 16 străini, şi doi civili, potrivit OSDO. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria