Rusia trebuie să rămână o mare putere ''nucleară şi spaţială'', susţine Vladimir Putin

Rusia trebuie să rămână o mare putere ''nucleară şi spaţială'', susţine Vladimir Putin

Rusia trebuie să rămână o mare putere nucleară şi a cuceririi spaţiale, a estimat luni preşedintele rus Vladimir Putin, cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la primul zbor în spaţiu, efectuat de cosmonautul sovietic Iuri Gagarin, relatează AFP.

"În secolul XXI, Rusia trebuie să-şi menţină statutul printre principalele puteri nucleare şi spaţiale întrucât sectorul spaţial este direct legat de apărare", a spus el, în cursul unei videoconferinţe cu diverşi responsabili ai guvernului consacrată subiectului.

El a cerut realizarea unei strategii de dezvoltare spaţială pe "cel puţin zece ani", menţionând în primul rând sectorul apărării, apoi pe cele ale telecomunicaţiilor, transporturilor, cercetării fundamentale, sănătăţii şi educaţiei.

Numeroşi critici susţin că Rusia a privilegiat de ani de zile dezvoltarea de noi arme, precum rachetele supersonice, pierzând teren faţă de concurenţa occidentală în domeniul spaţial.

În plus, acest sector a fost subminat de infrastructuri învechite şi o corupţie de mare amploare, notează AFP.

"Guvernul trebuie să pregătească şi să aprobe un document care conţine măsuri clare pentru atingerea priorităţilor", a mai spus Putin.

Salutând succesul istoric al lui Iuri Gagarin , liderul de la Kremlin a spus că "va fi mereu o mare mândrie faptul că ţara noastră a fost cea care a deschis drumul spre univers".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!