Rusia: Un profesor de fizică de la un prestigios institut moscovit, arestat pentru trădare

Rusia: Un profesor de fizică de la un prestigios institut moscovit, arestat pentru trădare

Un tribunal rus l-a plasat în detenţie pentru două luni pe un profesor de fizică al unei prestigioase universităţi moscovite acuzat de trădare, a anunţat marţi o purtătoare de cuvânt a instanţei, relatează AFP.

Arestat luni de forţele de securitate, Valeri Golubkin a fost plasat în detenţie până pe 12 iunie, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a tribunalului moscovit Lefortovski, Daria Rozmahova.

"Este suspect. Acuzaţiile nu au fost enunţate până în prezent", a adăugat ea.

Valeri Golubkin este profesor de aerohidrodinamică la Institutul de fizică şi tehnologie din Moscova, una dintre cele mai bune instituţii ştiinţifice din Rusia.

Un purtător de cuvânt al Institutului, Igor Krasikov, a dat asigurări pentru AFP că principalul angajator al lui Golubkin este Institutul Central Aerohidrodinamic (TsAGI), situat într-o periferie a capitalei ruse, la Jukovski.

O purtătoarea de cuvânt a TsAGI a refuzat să comenteze arestarea profesorului de fizică, descriind institutul drept unul "de înaltă securitate".

Potrivit avocatului său Aleksandr Timoşenko, Valeri Golubkin, în vârstă de 69 de ani, are probleme de sănătate şi a participat la proiecte de "cooperare internaţională clasică" pe diverse teme, dar dă asigurări că nu se face vinovat de trădare.

Un alt angajat al TsAGI, Anatoli Gubanov, a fost arestat în decembrie. El este acuzat că a transmis informaţii clasificate serviciilor de informaţii ale unei ţări europene.

Procesele pentru "spionaj" sau "înaltă trădare", desfăşurate întotdeauna cu uşile închise şi ale căror detalii sunt ţinute secrete, s-au înmulţit în ultimii ani în Rusia, autorităţile anunţând cu regularitate că au dejucat comploturi sau operaţiuni ale occidentalilor.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?