Rusia: Un tribunal a confirmat condamnarea la 5 ani de închisoare cu suspendare a lui Aleksei Navalnîi

Rusia: Un tribunal a confirmat condamnarea la 5 ani de închisoare cu suspendare a lui Aleksei Navalnîi

Un tribunal din Rusia a confirmat miercuri condamnarea la cinci ani de închisoare cu suspendare, pentru deturnare de fonduri, a lui Aleksei Navalnîi, un verdict ce l-ar putea împiedica pe cel mai cunoscut opozant al Kremlinului să candideze la alegerile prezidențiale din primăvara lui 2018, transmite AFP.

Tribunalul regional din Kirov (900 km est de Moscova) a respins apelul lui Navalnîi, găsit vinovat la începutul lui februarie de deturnarea în 2009 a circa 400.000 de euro în dauna unei societăți publice de exploatare forestieră, pe când era consultant al guvernatorului liberal al regiunii.

Comisia electorală centrală a avertizat deja că verdictul de miercuri l-ar putea împiedica pe bloggerul anticorupție să-și pună în practică intenția de a candida la scrutinul prezidențial de anul viitor.

'Un cetățean rus nu are dreptul de a participa la alegeri dacă a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea pentru fapte grave și dacă pedeapsa nu a fost executată integral până în ziua scrutinului', a declarat pentru agenția TASS Maia Grișina, o înaltă oficialitate din cadrul Comisiei.

În schimb, mâna dreaptă a lui Navalnîi, Leonid Volkov, a dat asigurări pe Facebook că decizia tribunalului 'nu are efect' asupra candidaturii opozantului.

Viitorul lui Navalnîi, care denunță un proces înscenat de la cap la coadă de Kremlin pentru a-l îndepărta de pe scena politică, rămâne incert. El depinde de interpretarea ce va fi dată Constituției și legii electorale, prima stipulând că un cetățean poate candida dacă nu a fost în detenție, iar a doua că orice candidat care a suferit o condamnare trebuie să-și fi ispășit pedepsa, fie ea cu suspendare sau nu.

Aleksei Navalnîi a fost deja condamnat în acest dosar la aceeași pedeapsă în 2013. În februarie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a considerat însă această decizie 'arbitrară', estimând că există temeiuri puternice de a crede că inculparea și condamnarea au fost 'de natură politică'.

Curtea Supremă a Rusiei a anulat în noiembrie condamnarea inițială și a retrimis dosarul la tribunalul de primă instanță.

Aleksei Navalnîi a fost și la originea unor manifestații anticorupție care au strâns zeci de mii de persoane la Moscova și în alte orașe pe 26 martie, și în urma cărora a fost încarcerat timp de 15 zile. Opozantul fost spitalizat după ce a fost atacat joia trecută cu un spray cu un colorant verde, care i-a afectat grav vederea la un ochi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…