Rusia: Vladimir Putin asigură că nu încearcă să-şi 'prelungească aflarea la putere' prin schimbarea Constituţiei

Rusia: Vladimir Putin asigură că nu încearcă să-şi 'prelungească aflarea la putere' prin schimbarea Constituţiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat marţi că recentele propuneri de revizuire a Constituţiei nu vizează 'prelungirea aflării sale la putere', odată cu sfârşitul mandatului său actual prevăzut în 2024, informează AFP.

Putin a provocat o surpriză în ianuarie când a propus o serie de modificări prin care creşte rolul parlamentului în numirea premierului, întărind alte prerogative prezidenţiale şi consolidând rolul Consiliului de Stat, organism până acum consultativ. Această reformă desfăşurată într-un ritm accelerat a alimentat speculaţiile despre viitorul liderului de la Kremlin, aflat la putere din 1999.

'Amendamentele pe care le-am propus sunt pur şi simplu dictate de viaţă. Am dobândit certitudinea exercitând funcţiile de preşedinte şi de şef al guvernului că anumite lucruri nu funcţionează aşa cum ar trebui', a declarat Putin marţi în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai societăţii civile difuzată de televiziunea rusă.

'Iată de ce am propus aceasta, şi nu pentru a prelungi aflarea mea la putere', a spus în continuare el.

'Oare ar trebui prelungită puterea actualului preşedinte? Nu cred asta!', a declarat Putin, care nu mai poate candida la alegerile din 2024 după două mandate prezidenţiale succesive, conform legislaţiei în vigoare.

Amendamentele constituţionale propuse de preşedinte au fost aprobate la sfârşitul lunii ianuarie în unanimitate de către Duma de Stat (camera inferioară) într-o primă lectură. Preşedintele rus a declarat marţi că se aşteaptă ca textul să fie adoptat definitiv în cel puţin trei luni.

Reformele trebuie să fie de asemenea supuse unui vot popular, dar nici forma şi nici calendarul acestui vot nu se cunoaşte. Se ştie doar că nu va fi referendum.

Potrivit mai multor analişti, Vladimir Putin se organizează cu această reformă după 2024, adică încearcă o reconfigurare a puterii pentru a lăsa cât mai multe porţi deschise pentru a-şi păstra influenţa şi după ce nu va mai fi preşedinte.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată sfidarea României...

2 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 România are 18 miliardari, cu 7 mai mulți decât anul trecut