Rusia: Vladimir Putin nu a decis dacă va candida la preşedinţie din nou în 2024

Rusia: Vladimir Putin nu a decis dacă va candida la preşedinţie din nou în 2024

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că deocamdată nu a decis dacă va candida sau nu din nou pentru funcţia supremă în Federaţia Rusă în 2024, la finalul actualului mandat, şi că este prematur să discute despre acest subiect, transmite Reuters.

''Nu am decis dacă voi candida sau nu la alegeri în 2024'', a declarat Putin în conferinţa sa de presă anuală transmisă în direct de posturile de televiziune ruse.

În cursul acestui an, Rusia a finalizat o reformă constituţională care, printre altele, îi va permite să candideze pentru încă două mandate de câte şase ani în funcţia de preşedinte, ceea ce ar însemna până în anul 2036.

Liderul rus, în vârstă de 68 de ani, aflat la putere de două decenii fie ca preşedinte, fie ca prim-ministru, urma să se retragă în 2024, la încheierea celui de-al doilea mandat prezidenţial consecutiv, al patrulea al său în total.

Reforma constituţională din Rusia a făcut obiectul unui referendum în vara acestui an. Consultarea populară, prevăzută iniţial pentru 22 aprilie, a fost însă amânată din cauza epidemiei de COVID-19. Pentru a evita o afluenţă prea mare în secţiile de vot fără a afecta participarea, el s-a desfăşurat o săptămână, de pe 25 iunie până pe 1 iulie.

Amendamentul cel mai controversat a fost cel care îi acordă lui Vladimir Putin posibilitatea de a rămâne la Kremlin două mandate în plus, până în 2036.

Alte revizuiri au consolidat prerogativele prezidenţiale, cum sunt numirile şi destituirile de judecători. La aceasta se adaugă o indexare a pensiilor, "credinţa în Dumnezeu" înscrisă în Constituţie, la fel şi căsătoria ca instituţie heterosexuală. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

2 „Ce ne va trimite data viitoare? Perne?” / Vitali Klitschko, „fără cuvinte” după ajutorul militar promis de Germ…

3 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

4 VIDEO Încă o dovadă că USR este doar un hârdău de rahat care încă n-a explodat

5 De belea! Alexandra Stan, din ce în ce mai fierbinte! Să nu dea iar în clocot...