Rusia: Vladimir Putin şi-a format noul guvern, păstrând miniştri-cheie

Rusia: Vladimir Putin şi-a format noul guvern, păstrând miniştri-cheie

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat marţi seara componenţa noului său guvern, păstrând miniştri-cheie, la o săptămână după anunţarea unei revizuiri surpriză a Constituţiei, urmată de demisia premierului Dmitri Medvedev, informează France Presse.

"Vă doresc sincer succes, toată ţara este interesată de aceasta", a declarat Putin în cursul unei reuniuni cu toţi membrii cabinetului, alături de premierul Mihail Mişustin, potrivit imaginilor transmise de televiziunea rusă.

Vladimir Putin, care îşi expusese reformele la 15 ianuarie, menţionând o dorinţă de "schimbare" la ruşi, a păstrat totuşi câţiva dintre miniştrii săi de încredere: Serghei Lavrov şi Serghei Şoigu la Externe şi respectiv la Apărare, Vladimir Kolokolţev, la Interne, Aleksandr Novak, la Energie şi Anton Siluanov, la Finanţe.

El a schimbat totuşi numeroase personalităţi din sectorul social: Sport, Sănătate, Educaţie şi Cultură, sectoare aflate în criză.

După anunţurile sale de miercurea trecută, preşedintele rusă a acţionat în viteză. La câteva ore după discurs, premierul său de opt ani Dmitri Medvedev, unul dintre fidelii săi, şi-a anunţat demisia. El a fost numit în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei.

În cadrul acestor schimbări, Putin l-a numit pe şeful fiscului Mihail Mişustin în funcţia de nou premier.

De luni, Kremlinul a publicat, fără să aştepte concluziile unui grup de lucru, detalii ale ale tuturor amendamentelor constituţionale dorite. Ele vor fi examinate într-o primă lectură joi în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus).

Aceste propuneri urmăresc, potrivit opoziţiei, să-i asigure lui Vladimir Putin rol dominant asupra sistemului politic rus după 2024, dată la care se încheie mandatul său actual, după care el nu mai poate -conform actualei legislaţii în vigoare - să mai candideze.

Făcându-se ecou preşedintelui, Mişustin le-a promis ruşilor "schimbări reale" în faţa parlamentului săptămâna trecută, în special o creştere a nivelului de trai, în timp ce popularitatea predecesorului său se prăbuşise în faţa dificultăţilor economice cu care se confruntă ruşii.

Misiunea principală a guvernului lui Mişustin, un tehnocrat eficient care a transformat o birocraţie fiscală greoaie şi coruptă în administraţie modernă şi eficientă, va fi să transpună în practică marile şantiere trasate în 2018 de Vladimir Putin.

Destinate să modernizeze o Rusie cu economie anemică, aceste "proiecte naţionale" reprezintă investiţii de circa 25.700 miliarde de ruble (375 miliarde de euro la cursul actual) până în 2024, data încheierii mandatului actual al lui Putin, vizând aproape toate sectoarele: digitalizare, ecologie, educaţie, drumuri, cultură, demografie, sănătate.

Schimbarea guvernului şi revizuirile constituţionale efectuate în mare viteză au relansat speculaţiile în legătură cu viitorul politic al lui Vladimir Putin, 67 de ani.

Amendamentele la legea fundamentală prevăd, între altele, o accentuare a rolului parlamentului în numirea premierului şi întărirea rolului Consiliului de Stat, un organism în prezent mai mult consultativ.

Pentru mulţi analişti, Vladimir Putin îşi organizează astfel viitorul după 2024, lăsând maximum de uşi deschide pentru a-şi păstra influenţa în ţara pe care o conduce de 20 de ani. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...