Rusia vrea să organizeze exerciții navale împreună cu China și Coreea de Nord

Rusia vrea să organizeze exerciții navale împreună cu China și Coreea de Nord

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, i-a propus liderului nord-coreean Kim Jong-un ca ţările lor să organizeze un exerciţiu naval împreună cu China, relatează agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap, citând serviciile de informaţii de la Seul, potrivit Reuters.

Serghei Șoigu (stânga) și Kim Jong-un la o expoziție de rachete FOTO EPA-EFE

Ministrul Şoigu a efectuat o vizită în Coreea de Nord pentru cea de-a 70-a aniversare de la încetarea ostilităților în Războiul Coreean, sărbătorită în Coreea de Nord ca „Ziua Victoriei”, în iulie.

Alături de Kim, Șoigu a participat la o expoziţie de apărare cu rachetele balistice ale Coreei de Nord, dezvoltate în cadrul unui program interzis de comunitatea internațională.

Potrivit Yonhap, ministrul rus al Apărării i-a făcut dictatorului de la Phenian propunerea pentru un exerciţiu naval tripartit în timpul vizitei sale.

Serviciul Naţional de Informaţii al Coreei de Sud a transmis Adunării Naţionale că Şoigu pare să fi avut o întâlnire privată cu Kim pentru a conveni asupra unei extinderi militare ample.

Rusia şi Coreea de Nord și-au intensificat în ultimul legăturile militare, dar Coreea de Nord a negat că ar avea „afaceri cu arme” cu Rusia.

Purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat în august, într-un briefing de presă, că Serghei Şoigu a încercat să obțină muniție de artilierie din partea Coreei de Nord.

Statele Unite au impus recent sancţiuni împotriva a trei entităţi implicate în tranzacţii de arme între Coreea de Nord şi Rusia.

Coreea de Nord a efectuat şase teste nucleare din 2006 încoace şi a testat diverse rachete în ultimii ani, dar rareori organizează exerciţii militare cu vecinii săi, notează Reuters.

Statele Unite şi aliatul său, Coreea de Sud, organizează exerciţii militare regulate, pe care Coreea de Nord le consideră drept pregătiri de război împotriva sa, transmite Reuters, potrivit Agerpres .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?