Rusia/media: Legea asupra 'agenților străinătății' este o 'amenințare' pentru libertatea presei (UE)

Legea rusă asupra mass-media ca "agenți ai străinătății" este o "amenințare pentru media libere și independente", au deplâns duminică serviciile externe ale Uniunii Europene, informează AFP.

"Legislația privind +agenții străinătății+ contravine obligațiilor și angajamentelor Rusiei în domeniul drepturilor omului, iar extinderea acoperirii sale asupra mass-media străine (...) este o amenințare suplimentară pentru media libere și independente și accesul la informații", a declarat într-un comunicat un purtător de cuvânt al serviciilor externe ale UE.

Aceasta este "o altă încercare de a reduce spațiul pentru vocile independente în Rusia", adaugă aceeași sursă.

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat sâmbătă legea ce permite clasificarea mass-media ca "agenți ai străinătății", ca reacție față de obligația ca postul rusesc RT să se înregistreze sub această denumire în Statele Unite.

Puternic criticată de ONG-urile Human Rights Watch și Amnesty International, legea obliga entitățile vizate să ofere informații autorităților cu privire la situația lor financiară și să precizeze în documente clasificarea ca atare.

Acest text extinde la mass-media o lege datând din 2012 și care până acum se referea doar la organizațiile neguvernamentale.

În comunicatul lor, serviciile externe ale UE reamintesc că poziția UE privind legea asupra "agenților străinătății" este "clară" de mult: legea "consolidează restricțiile privind exercitarea libertăților fundamentale în Rusia, consumă resursele slabe ale ONG-urilor și inhibă societatea civilă independentă din țară".

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 După ce citiți acest text să nu uitați că Institutul Cantacuzino a fost îngropat de Ponta

2 FOTO / VIDEO Priviți unde și-a izolat Pentagonul echipele de comandă pentru a monitoriza pandemia

3 VIDEO „Da, te poți infecta din aer, în anumite condiții. Masca: obligatorie. Trei scenarii pentru sfârșitul cr…

4 Ministrul Sănătăţii, mesaj dur: „Au venit de frică, dar bravează, au fugit de moarte, dar pot aduce moartea”. …

5 Tablou cu viruși punând la cale un nou atac asupra României

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume