Rușii au pierdut patru companii într-o singură zi doar pe direcția Herson

Rușii au pierdut patru companii într-o singură zi doar pe direcția Herson

În timp ce armata rusă concentrează o bună parte din trupele sale pentru a străpunge apărarea ucraineană în câteva locații din regiunea Donețk, pe flancuri încep să se simtă problemele.

Sâmbătă dimineață, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, comandantul grupului ucrainean care, acționează în regiunea Herson (grupul operativ-strategic de trupe „Tavria”), a anunțat că forțele rusești au pierdut în ultimele 24 de ore aproape patru companii – morți și răniți pe direcția Tavria, ceea ce înseamnă 300 – 400 de militari, adică în jur de jumătate din pierderile rusești pe întreg frontul.

Pe lângă pierderile în personal cauzate forțelor ruse, artileria ucraineană care acționează pe direcția „Tavria” a distrus două depozite de muniții și 31 de echipamente militare printre care șapte tancuri, trei BMP (mașini de luptă ale infanteriei), două obuziere Msta-B 2A65, un sistem de apărare antiaeriană S-300, două avioane fără pilot Orlan-30, vehicule aeriene fără pilot Zala, vehicule aeriene fără pilot Eleron.

Pe celălalt flanc, în zona frontului din regiunile Harkov și Lugansk, forțele rusești de pe direcția Lymansk-Kupiansk au scăzut numărul atacurilor la sol.

Pentru militarii ucraineni situația rămâne în continuare critică în regiunea Donețk

„Au încercat să efectueze 5-7 atacuri pe direcția Lymansk-Kupiansk, dar în ultimele două zile am observat că sunt capabili să efectueze un singur atac”, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupului de Est ucrainean, Serghei Cherevaty, citat, pe 20 mai, de publicația Censor.net.

Pentru militarii ucraineni situația rămâne în continuare critică în regiunea Donețk, unde se dau în continuare lupte grele pentru a opri înaintarea trupelor ruse pe direcțiile Bakhmut, Torețk (20 km S-SV Bakhmut), Avdeevka (25 km S-SV Torețk), Marinka (25 km SV Avdeevka) și Shakhtar (30 km S-V Marinka), care însumează o lărgime de 110 - 130 de km a frontului.

Potrivit unor informații recente, forțele ruse ar fi transferat la Bakhmut noi unități, posibil luate de pe flancul nordic (direcția Lymansk-Kupiansk). Sâmbătă după-amiază, mercenarii Wagner ar fi reușit să ocupe tot Bakhmutul, dar informația a fost infirmată de armata ucraineană, iar Ministerul rus al Apărării, în comunicatul de presă de la amiază privind ”progresul operației militare speciale” a precizat că încă sunt lupte în vestul Bakhmutului.

Încă nu se știe cum va arăta contraofensiva ucraineană, pe ce direcții, ce scopuri va avea etc. În regiunea Donețk, rușii sunt în ofensivă, dar au pierderi mari. În regiunea Zaporojie, situația este staționară rușii acumulând forțe pentru apărare. În regiunea Herson, planificatorii ruși consideră că fluviul Nipru va fi greu de trecut și sunt încrezători că pozițiile vor fi ușor de apărat, iar pe flancul nordic în zona Lugansk, rușii cred că dețin superioritatea și transferă de aici unități pentru regiunea Donețk.

În toamna trecută, forțele ucrainene au executat o operație de contraofensivă pe flancuri încheiată cu succes prin eliberarea unor zone mari din regiunile Herson și Harkov. Centrul frontului, considerat critic în orice război, este în regiunea Zaporojie. Potrivit Direcției de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, forțele ruse au concentrat în regiunile Zaporojie și Herson 152.000 de militari pentru a apăra un front de 450 – 500 km.

În ipoteza că o treime dintre aceștia sunt unități de luptă de linia întâi (infanterie, tancuri și artilerie) ar însemna că aproximativ 70 de grupuri tactice de luptă de nivel batalion (600 – 800 militari un grup) – ceea ce ar însemna 23 de brigăzi, ajutate și de fluviul Nipru pe o porțiune de 300 de km, ar trebui să respingă o eventuală contraofensivă ucraineană în zona centrală a frontului.

La prima vedere, forțele ruse par să fi acoperit bine apărarea, dar acum șase luni situația era aproximativ aceeași din punct de vedere al numerelor, rușii având avantaj clar față de ucraineni. Însă moralul mai bun al forțelor ucrainene, la care s-a adăugat sprijinul cu tehnică de luptă, muniție și informații venit din partea NATO și partenerilor au făcut diferența. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...