Rușii cer japonezilor să renunțe la pretențiile teritoriale dacă vor un tratat de pace. Medvedev: „Samuraii triști își pot face seppuku”

Rușii cer japonezilor să renunțe la pretențiile teritoriale dacă vor un tratat de pace. Medvedev: „Samuraii triști își pot face seppuku”

Vicepreședintele Consiliului de Securitate din Rusia, Dmitri Medvedev a anunțat Japonia că va trebui să renunțe la pretențiile teritoriale asupra unui grup de insule din Pacific dacă dorește încheierea unui tratat de pace cu Moscova care să pună formal capăt celui de-Al Doilea Război Mondial.

Dmitri Medvedev atacă dur Japonia FOTO EPE EFE

Comentariile etrerm de dure ale lui Medvedev, fostul președinte al Rusiei, cu privire la ceea ce Moscova numește Insulele Kuril, ar putea irita Japonia, care revendică patru dintre cele mai sudice insule, pe care le numește Teritoriile de Nord, potrivit Reuters .

Rusia, principalul stat succesor al Uniunii Sovietice, și Japonia nu au semnat niciodată un tratat de pace care să pună capăt formal ostilităților din timpul celui de-al Doilea Război Mondial .

Insulele sunt situate în largul coastelor Hokkaido, insula principală a Japoniei, și au fost ocupate de Uniunea Sovietică la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Diplomații de ambele părți au discutat despre posibilitatea de a reînvia un proiect de acord din era sovietică care prevedea returnarea a două dintre cele patru insule Japoniei în cadrul unui acord de pace.

Cu toate acestea, Rusia s-a retras de la negocierile pentru tratatul de pace cu Japonia și a blocat proiecte economice comune legate de insule în 2022, din cauza sancțiunilor japoneze cu privire la războiul Rusiei din Ucraina, iar relațiile dintre cele două state s-au deteriorat și mai mult de atunci.

Medvedev a declarat că a răspuns comentariilor prim-ministrului japonez Fumio Kishida, care, susține el, s-ar fi exprimat în favoarea unui tratat de pace cu Rusia.

Nimeni nu este împotriva unui tratat de pace, cu condiția ca „chestiunea teritorială” să fie închisă odată pentru totdeauna, în conformitate cu constituția Rusiei”, a declarat Medvedev pe contul său oficial X.

Medvedev: Nu ne pasă de sentimentele japonezilor

În 2020, constituția Rusiei a fost amendată pentru a interzice cedarea teritoriului către o putere străină.

Medvedev a spus că Japonia ar trebui să accepte și faptul că Rusia va dezvolta insulele Kuril și va staționa noi arme acolo.

Nu ne pasă de 'sentimentele japonezilor' cu privire la așa-numitele 'Teritorii de Nord'. Acestea nu sunt teritorii disputate, ci teritorii rusești”, a spus Medvedev. „Și acei samurai care se simt deosebit de triști pot să-și încheie viața într-un mod tradițional japonez, comițând seppuku (sinucidere ritualică japoneză prin eviscerare). Dacă îndrăznesc, desigur.

Medvedev a acuzat Japonia că se apropie de Statele Unite, în ciuda faptului că armata americană a lansat bombe atomice asupra Hiroshimei și Nagasaki în 1945.

Rusia a declarat în decembrie că consideră exercițiile militare comune ale Japoniei, Statelor Unite și Australiei în apropiere de Hokkaido ca o „amenințare potențială la adresa securității”. Moscova s-a plâns despre faptul că Japonia, cu ajutorul SUA, își extinde infrastructura militară și crește achizițiile de armament.

Japonia și-a exprimat periodic îngrijorarea cu privire la consolidarea infrastructurii militare a Rusiei în lanțul de insule disputat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Voi ați văzut chestiile ăstea cu „Piedonii”

2 Ungaria tace și face...

3 Inspector ITM către un patron: „Boule, s-gi p-la” / „Bă, mu-e, să te f-t în gură, analfabetule, milionarule în Euro!”

4 Generalul(r) Virgil Bălăceanu, avertisment care dă fiori...

5 „Și beat și treaz, Piedone nu candidează nici la președinție, nici la Primăria Capitalei. Punct. Așa să-mi ajute Dumnezeu”