Ruşii din regiunile izolate au început să voteze în cadrul referendumului privind reforma constituţională

Ruşii din regiunile izolate au început să voteze în cadrul referendumului privind reforma constituţională

Ruşii care locuiesc în regiunile cele mai izolate au început să voteze anticipat miercuri la referendumul constituţional, prevăzut să se desfăşoare la 1 iulie, în pofida temerilor legate de noul coronavirus, au anunţat miercuri responsabili locali, citaţi de AFP.

Această revizuire constituţională îi deschide calea preşedintelui Vladimir Putin pentru a rămâne la putere până în 2036.

Responsabili ai Comisiei electorale din Ciukotka, regiune din extremitatea nord-estică a Rusiei, au anunţat trimiterea unor echipe pentru a strânge voturile crescătorilor de reni.

"Colegii noştri vor parcurge în jur de 600 de kilometri la bordul unor maşini de teren" pentru a colecta buletinele de vot a 87 de alegători, a declarat Elena Gorbunova, citată de TASS.

Lucrătorii petrolişti, cei de pe platforme, meteorologii şi paznicii de far din şapte districte ale insulei Sahalin, în Oceanul Pacific, au început de asemenea să voteze, conform agenţiei de presă publice ruse.

Buletine de vot au fost trimise de asemenea cu elicopterul angajaţilor de la mine şi unor crescători de reni din zone izolate din regiunea Magadan, tot în Extremul Orient.

Votul asupra reformei constituţionale îi va da dreptul lui Vladimir Putin să aibă două mandate suplimentare începând din 2024, notează AFP.

Reformele vor acorda de asemenea prerogative suplimentare preşedintelui rus şi înscriu principii conservatoare în Legea fundamentală a Federaţiei Ruse, precum religia şi definirea căsătoriei ca uniune dintre un bărbat şi o femeie.

Scrutinul era prevăzut iniţial pentru 22 aprilie, dar a fost amânat din cauza coronavirusului.

Pe de altă parte, Moscova, epicentrul pandemiei cu aproape jumătate de cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2 în Rusia, a pus capăt marţi regimului de izolare pentru populaţie.

Numărul noilor cazuri de contaminare s-a stabilizat în ţară de câteva săptămâni, situându-se între 8.000 şi 9.000 de infectări înregistrate zilnic.

Rusia a înregistrat 493.657 de cazuri de contaminare, potrivit cifrelor oficiale, fiind a treia ţară dintre cele mai afectate de noul coronavirus, după SUA şi Brazilia. În cursul ultimelor 24 de ore, au fost semnalate 216 decese, ceea ce ridică numărul deceselor în Rusia la 6.358, dintr-un total de peste 407.000 în lume.

Rata de mortalitate este mult mai redusă decât în alte ţări: Moscova explică aceasta printr-o depistare masivă şi măsuri luate foarte devreme, dar există opinii care acuză autorităţile de subestimare a bilanţului real, notează France Presse.

Potrivit AFP, Rusia numără doar decesele a căror primă cauză este COVID-19, spre deosebire de multe alte ţări care înregistrează toate decesele persoanelor testate pozitiv. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu