
Rușii se plâng de lipsa internetului din cauza dronelor ucrainene: „Cum să spui că ești din Rostov fără să scoți un cuvânt?”
Locuitori din toată Rusia se confruntă cu întreruperi frecvente ale conexiunii la internet pe fondul atacurilor cu drone ale Ucrainei, relatează Associated Press.
În ultimele două luni, autoritățile din marile regiuni ale Rusiei au luat măsuri împotriva atacurilor ucrainene cu drone, întrerupând uneori brusc datele mobile pentru câteva ore sau chiar zile. Zonele afectate sunt regiunile din apropierea frontului, dar și părți din Siberia și chiar din Estul Îndepărtat.
„Cum să spui că ești din Rostov fără să scoți un cuvânt? E suficient să arăți o singură liniuță de semnal pe telefonul mobil”, se plânge bloggerul Pavel Osipian, filmându-se pe străzile din Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei. „Avem internet până la ora 12, iar recent nu am mai avut deloc conexiune. Nu trebuie să te enervezi, doar obișnuiește-te.”
Postarea sa a avut peste o jumătate de milion de vizualizări pe Instagram în două săptămâni.
Rostov-pe-Don se învecinează cu Ucraina și aici își are cartierul Districtului Militar Sud, astfel că atacurile frecvente cu drone nu sunt deloc surprinzătoare.
Însă ruși din regiuni mai îndepărtate de front au semnalat probleme similare, potrivit AP, care relatează mărturiile lor.
Restricții tot mai extinse ale internetului din cauza fricii de drone
Potrivit experților, Rusia a început să restricționeze internetul în mai, cu ocazia paradei militare dedicate Zilei Victoriei împotriva Germaniei naziste.
Atunci, capitala Moscova a suferit întreruperi severe ale conexiuni la internet zile bune. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că a fost vorba de restricții impuse din cauza atacurilor regulate ale dronelor ucrainene. Întrebat cât vor dura acestea, el a răspuns: „Acest lucru se va face după cum va fi necesar”.
Rusia a restricționat conectivitatea în cazuri izolate în timpul protestelor, precum și în regiunile de graniță cu Ucraina.
Însă activiștii spun că măsurile luate la Moscova au dat startul, transmițând autorităților regionale un semnal în acest sens.
„Operațiunea Pânză de Păianjen” a Ucrainei de la începutul lunii iunie, în cadrul căreia drone lansate din containere de pe camioane au atacat aerodromuri în interiorul Rusiei, i-a făcut pe oficiali și mai dornici să ia măsuri, spune avocatul Sarkis Darbinian, fondatorul grupului rus pentru libertatea internetului Roskomsvoboda.
„S-au speriat foarte tare că dronele ar putea ieși acum, ca niște jucării din cutii de bomboane, în vreo regiune rusească”, a declarat el pentru AP.
Întreruperi ale internetului în majoritatea regiunilor rusești
La mijlocul lunii iulie, tăierile deliberate s-au extins în cea mai mare parte a țării, potrivit Na Svyazi — care înseamnă în rusă „a rămâne conectat” — un grup de activiști care monitorizează disponibilitatea internetului.
Joi, grupul a declarat că 61 din cele peste 80 de regiuni ale Rusiei au suferit căderi rețelelor de date mobile.
În ultimele 48 de ore, Ucraina a lansat valuri de atacuri cu drone asupra mai multor regiuni rusești.
Armata rusă a raportat doborârea a 122 de drone ucrainene în peste 12 regiuni în noaptea de miercuri spre joi, în timp ce alte 73 de drone au fost doborâte vineri dimineață.
Unii oficiali regionali au confirmat că datele mobile au fost restricționate din motive de securitate. Guvernatorul orașului Nijni Novgorod, Gleb Nikitin, a declarat luna aceasta că măsura va rămâne în vigoare în regiunea de la est de Moscova „atâta timp cât amenințarea persistă”.
Întrebat joi dacă astfel de închideri masive sunt justificate, Peskov a răspuns: „tot ceea ce are legătură cu asigurarea siguranței cetățenilor, totul este justificat și totul este o prioritate”.
Perturbări imprevizibile
Rușii din regiunile afectate spun că întreruperile pot dura de la ore la zile, iar acestea sunt greu de prevăzut, serviciul funcționând într-o parte a orașului, că să lipsească cu desăvârșire în alte părți.
În Voronej, o zonă aflată în apropierea Ucrainei și frecvent vizată de drone, o locuitoare a spus că s-a simțit ca într-o „peșteră” la începutul lunii iulie, fără internet de niciun fel. Femeia, care a vorbit cu AP sub condiția anonimatului din motive de securitate, a spus că a putut să se conecteze la internet doar la serviciu, a doua zi.
Conexiunea mobilă în orașul Samara, din sud-vestul țării, „se întrerupe în cele mai imprevizibile momente”, a spus Natalia, care și-a dat doar prenumele din motive de siguranță. Recent, și conexiunea Wi-Fi de acasă a dispărut aproape complet în cursul nopții, timp de câteva ore, a spus ea.
Situația s-a îmbunătățit recent în orașul siberian Omsk, a declarat Viktor Șkurenko, proprietarul mai multor afaceri. El spune că serviciul de internet pentru telefoane mobile a fost întrerupt în biroul său și o săptămână întreagă.
„Nu simt un disconfort foarte mare”, a spus Grigori Hromov din Nijni Novgorod, al cincilea oraș ca mărime din Rusia, unde au fost raportate întreruperi regulate și pe scară largă. „Am un loc de muncă la birou și lucrez fie acasă, fie la birou și am fie internet prin cablu, fie Wi-Fi.”
Un utilizator din regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina, s-a plâns pe pagina de socializare a guvernatorului Veaceslav Gladkov că, fără internet pe mobil și un sistem de alarmă funcțional, locuitorii satului sunt nevoiți să lovească în ceva din fier pentru a-i avertiza pe vecini despre un atac iminent.
Autoritățile din alte regiuni au anunțat, de asemenea, măsuri pentru a minimiza perturbările prin deschiderea de puncte de acces la Wi-Fi. De asemenea, plănuiesc să înființeze o agenție pentru a coordona întreruperile, potrivit Izvestia, un ziar susținut de Kremlin, care a citat surse guvernamentale neidentificate. Peskov a declarat că nu este la curent cu acest plan.
Rusia încearcă să împiedice atacurile cu drone
Operatorii de drone folosesc rețele de internet de telefonie mobilă, astfel că închiderea acestora este o modalitate prin care autoritățile încearcă să contracareze atacurile, a explicat Katerina Stepanenko, analistă specializată în Rusia la Institutul pentru Studiul Războiului.
Dar nu poate fi ignorat și un alt motiv: efortul îndelungat al Kremlinului de a controla internetul.
După invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, guvernul a blocat rețele sociale precum Twitter, Facebook și Instagram, dar și platforma de mesagerie criptată Signal, printre altele.
Accesul la YouTube — extrem de popular în Rusia — a fost perturbat anul trecut, în urma a ceea ce experții au numit o limitare deliberată a accesului din partea autorităților. Kremlinul a dat vina pe Google, proprietarul YouTube, pentru că nu își întreține corespunzător infrastructura din Rusia.
Autoritățile de supraveghere a internetului de stat blochează în mod curent serviciile de rețele private virtuale care contribuie la eludarea restricțiilor și se fac planuri pentru a introduce o aplicație națională de mesagerie, care eventual să le înlocuiască pe cele străine.
Acestea fac parte dintr-o campanie mai amplă „de a stabili controlul asupra internetului, lucru pe care Kremlinul nu a reușit să-l facă la același nivel ca și China”, a declarat Stepanenko de la ISW.
Sursa: adevarul.ro