Rușii și-au doborât un avion de top în regiunea Zaporojie VIDEO

Rușii și-au doborât un avion de top în regiunea Zaporojie VIDEO

Armata rusă și-a doborât unul dintre cele mai avansate avioane de luptă pe care le deține într-un incident de foc prietenesc care a avut loc joi, în regiunea Zaporojie, potrivit unor rapoarte, relatează The Telegraph.

Avion SU-35 FOTO SHUTTERSTOCK

Un avion rusesc Su-35 a fost doborât joi deasupra orașului Tokmak, în regiunea Zaporojie, într-una dintre direcțiile în care armata ucraineană efectuează contraofensiva.

Un canal Telegram rusesc cu legături strânse cu forțele aeriene ruse a părut să confirme incidentul vineri, când a adus un omagiu pilotului, care nu a supraviețuit.

Imagini video în care apare o minge de foc căzând au început să circule vineri pe rețelele sociale.

Canalele ucrainene au susținut că o rachetă a sistemului de apărare antiaeriană S-300 a fost cea doborât aeronava, al cărei cost este estimat la peste 40 de milioane de dolari.

Modelul Su-35 a fost proiectat pentru a „crește semnificativ eficiența angajamentului împotriva țintelor aeriene, terestre și maritime", potrivit United Aircraft Corporation, o corporație rusă din domeniul aerospațial și al apărării.

Experții spun că avionul a fost conceput pentru a riposta împotriva avioanelor occidentale, cum ar fi modelul american F-16, fabricat de Lockheed Martin.

Orașul Tokmak, ocupat de forțele rusești la începutul războiului, este situat pe drumul spre orașul ocupat Melitopol și este următoarea bornă pe care ucrainenii speră să o atingă pentru a avansa în sud unde sunt concentrate apărările rusești care protejează o parte din regiunile anexate, controlate parțial de Rusia.

Contraofensiva ucraineană are de trecut prin apărările Rusiei pe drumul spre Tokmak, apoi spre Melitopol înainte de a ajunge la Marea Azov.

Potrivit Institutului pentru Studii de Război (ISW), Regimentele 70 și 71 de pușcași motorizați din Rusia luptă pe actuala linie de front dintre Zaporojie și Tokmak.

Cucerirea orașului Tokmak ar reprezenta o victorie uriașă pentru forțele ucrainene, a declarat săptămâna trecută pentru CNN generalul Oleksandr Tarnavski, care conduce contraofensiva ucraineană de-a lungul liniei sudice a frontului.

„Tokmak este obiectivul minim... Obiectivul general este de a ajunge la granițele noastre de stat", a spus el.

Analiștii occidentali apreciază că forțele aeriene rusești au un bilanț neobișnuit de pierderi autoprovocate.

Aceștia consideră că acesta este rezultatul efortului de a finaliza rapid antrenamentele, al presiunii luptei și al deficitului de piloți experimentați.

Rusia a pierdut patru avioane Su-35 de când forțele lui Vladimir Putin au invadat Ucraina în februarie anul trecut, potrivit publicației olandeze de informații din sursă deschisă Oryx.

Totodată, Rusia a înregistrat pierderi autoprovocate la sol.

La începutul acestei luni, se crede că peste 60 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de focuri prietene în timp ce se retrăgeau în grabă din satul Opitne, în regiunea Donețk.

Retragerea haotică a fost confundată cu un avans rapid al Ucrainei pe un câmp deschis de către un operator rus de drone, care a ordonat un atac de artilerie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat