Rușii testează rachete în zona arctică, aproape de Alaska. Armata americană, cu arma la picior

Rușii testează rachete în zona arctică, aproape de Alaska. Armata americană, cu arma la picior

Flota rusească a efectuat exerciții militare ample în zona arctică, în apropiere de Alaska, exerciții care au implicat zeci de nave și avioane, cele mai mari efectuate în zonă după prăbușirea Uniunii Sovietice, relatează The New York Times.

Șeful flotei ruse, amiralul Nikolay Yevmenov, a declarat că peste 50 de nave de război și peste 40 de avioane militare au luat parte la exercițiul realizat în Marea Bering. Mai multe exerciții de lansări de rachete ar fi avut loc.

„Este pentru prima oară când facem exerciții la acest nivel”, a declarat Yevmenov într-un comunicat emis de Ministerul Apărării rus. Nu este clar când au început exercițiile și dacă acestea s-au încheiat deja.

Reprezentanți ai armatei americane din zonă spun că monitorizează cu atenție situația și ambarcațiunile rusești din zona sa de responsabilitate, dar că activitatea rusească se petrece în apele internaționale.

 

Yevmenov a accentuat că exercițiile militare sunt parte a efortului rusesc de a își spori prezența în regiunea arctică și de a își proteja resursele în zonă.

Armata rusă a construit și extins numeroase instalații militare în zona arctică, în ultimii anii, modernizând piste de decolare și construind zone de apărare aeriană. Rusia prioritizează dezvoltarea prezenței sale militare în zona Arctică pentru că se crede că această deține un sfert din rezervele nedescoperite de petrol și gaze naturale ale planetei.

Președintele rus, Vladimir Putin, a estimat valoarea resurselor naturale din Arctica la aproximativ 30 de trilioane de dolari.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana a fugit cu „morcovul italian”?

2 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu

3 VIDEO Priviți ce postează Armata Rusiei!

4 Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei / Indiciile oferite de experți militari

5 Valentin Naumescu: Rusia a luat deja decizia privind Ucraina / Amănuntul uitat de mulți și invocat de profesor