Rutte: Țările de Jos iau în calcul să livreze avioane F-16 Ucrainei

Rutte: Țările de Jos iau în calcul să livreze avioane F-16 Ucrainei

Ţările de Jos „iau în considerare în mod serios” să furnizeze avioane de luptă F-16 Ucrainei, dar nu au luat încă o decizie finală, a declarat vineri premierul Mark Rutte, potrivit Reuters.

Avion de luptă F-16 FOTO Arhivă

În cursul săptămânii, Ţările de Jos și-au manifestat disponibiltatea de a începe cât mai curând posibil antrenamentul piloţilor ucraineni pe F-16.

Întrebat, într-o conferință de presă, dacă ţara sa va trimite avioane F-16 Ucrainei, Rutte a răspuns că decizia finală nu a fost luată.

Totuși, „dacă începi să antrenezi, este evident că este ceva ce iei în considerare în mod serios”, a adăugat premierul olandez.

Potrivit lui Rutte, decizia privind livrarea de avioane F-16 Ucrainei depinde de aprobarea Statelor Unite.

Premierul olandez a mai afirmat că ţara sa ar avea, potenţial, avioane de luptă pe care să le doneze întrucât a început să-și retragă treptat din uz aparatele F-16.

Ţările de Jos intenționează să scoată din uz până la jumătatea anului viitor 24 de avioane F-16 operaţionale. Alte 18 aparate sunt acum disponibile la vânzare, pentru 12 dintre acestea fiind deja găsit un cumpărător interesat.

Vinerea trecută, preşedintele american Joe Biden a dat undă verde programelor de formare a piloţilor ucraineni pe F-16, iar omologul său Volodimir Zelenski i-a dat asigurări că avioanele nu vor intra pe teritoriul recunoscut internațional al Rusiei.

Occidentul afirmă că vrea să ajute Ucraina să învingă forțele agresoare, dar insistă că nu doreşte să declanşeze o confruntare directă între NATO şi Rusia, relatează Reuters, potrivit Agerpres .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu