S-a adoptat noua plafonare propusă de PSD care-i protejează financiar pe români

S-a adoptat noua plafonare propusă de PSD care-i protejează financiar pe români

Camera Deputaților a adoptat ca for decizional, proiectul legislativ inițiat de senatorul PSD Daniel Zamfir și grupurile PSD, privind plafonarea dobânzilor la creditele luate de la IFN-uri (Instituțiile Financiare Nebancare). Este o nouă măsură care vine în sprijinul românilor după  plafonarea prețurilor la alimentele de bază și la energie.

Măsura propusă și votată de PSD este destinată să protejeze cetățenii împotriva practicilor abuzive, dar și să încurajeze o mai mare accesibilitate financiară a acestora. Parlamentul a adoptat legea privind plafonarea dobânzilor la creditele Instituțiilor Financiare Nebancare (IFN), proiect depus de senatorul PSD Daniel Zamfir și susținut de toți deputații și senatorii Partidului Social Democrat. Un act normativ care promovează condiții de împrumut echitabile și sustenabile pentru fiecare român.

Legea prevede că valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului. Astfel, dacă un client al unui IFN împrumută, de exemplu, 5.000 de lei, el nu poate fi obligat să returneze mai mult de 10.000 de lei. Nici o dobândă penalizatoare sau altă clauză contractuală nu poate obliga beneficiarul creditului să plătească mai mult decât dublul sumei încasate. Această lege se va aplica inclusiv pentru creditele care sunt în derulare, iar cei care au luat credite de la astfel de instituții financiare și au clauze și dobânzi abuzive vor scăpa de ele.

A treia plafonare impusă de PSD în folosul românilor

Această măsură legislativă demonstrează că bunăstarea românilor este o prioritate pentru PSD. Plafonarea prețurilor la alimentele de bază și la energie, măsuri care vin în întâmpinarea nevoilor cetățenilor și pentru a combate practicile speculative, au fost deja implementate la inițiativa Guvernului condus de Marcel Ciolacu. Iar efectele se simt deja în buzunarele tuturor familiilor, dar mai ales pentru cele cu venituri mici, pentru care fiecare leu contează enorm.

Printre principalele motive pentru care oamenii apelează la împrumuturi de la IFN-uri este faptul că nu au un serviciu stabil, se află în Biroul de Credite deoarece nu au reușit să-și plătească la timp sumele împrumutate de la bănci, nu pot oferi garanțiile cerute de acestea sau suma de care au nevoie este prea mică pentru a se încadra pentru un împrumut bancar. Așadar au folosit soluția de a se adresa Instituțiilor Financiare Nebancare, din nevoie, sau atrași de posibilitatea de a beneficia rapid de bani, și au fost puși până acum în situația să plătească dobânzi și de 69.467,57%, după cum au relevat oficialii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Asemenea abuzuri  au fost eliminate prin legea votată în Parlament, act care merge acum la promulgare, la președintele României.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Țara infracțională România / Două doctorițe au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru divulgarea subiectelor la rezidențiatul din 2021

2 „Atâția sâni am, atâția se văd. Parcă e mai rău să nu ai”

3 Dacă asta nu o fi intoxicare ci realitate?

4 VIDEO Figuranții cu bani ne-au făcut de cacao / Artiștii trupei Coldplay, „extrem de afectați” după fluierăturile de la București la adresa tânărului ro…

5 Injecția care rezolvă cea mai mare problemă a bărbaților, în pat. Medicii spun că nu are efecte secundare, iar rezultatul este garantat VIDEO