S-a instalat panica?/Rușii fortifică masiv Aeroportul Herson/Preferă să apere Donbasul și nu mută unități în sud

S-a instalat panica?/Rușii fortifică masiv Aeroportul Herson/Preferă să apere Donbasul și nu mută unități în sud

S-a instalat panica?/Rușii fortifică masiv Aeroportul Herson/Preferă să apere Dombasul și nu mută unități în sud.

Rusia preferă ofensiva în Donbas în detrimentul apărării în sud, susțin serviciile secrete britanice

În ciuda contraofensivei trupelor ucrainene în sud, obiectivul principal al Rusiei rămâne ofensiva din Donbas. Principalele zone de concentrare a trupelor rusești sunt în Avdiivka, lângă Donețk și în jurul lui Bakhmut, notează serviciile de informații britanice.

Britanicii spun că principalele axe de avansare în Donbas ale armatei ruse rămân la Avdiivka, în apropiere de orașul Donețk, și, la 60 km spre nord, în jurul orașului Bakhmut.

„În ciuda faptului că Rusia a făcut cele mai multe progrese în acest sector, forțele sale înaintau în continuare cu aproximativ 1 km pe săptămână spre Bakhmut”, au spus analiștii.

În același timp, scopul politic al operațiunii din Donbas este capturarea întregii regiuni Donețk, ceea ce ar permite Kremlinului să anunțe „eliberarea” Donbasului. Cu toate acestea, trupele ruse au depășit în mod repetat termenele limită pentru atingerea acestui obiectiv.

„Autoritățile ucrainene susțin că forțele ruse au acum ordin să finalizeze această misiune până pe 15 septembrie 2022. Este puțin probabil ca armata rusă să reușească să atingă acest obiectiv, ceea ce va complica și mai mult planurile Rusiei de a organiza referendumuri privind aderarea teritoriilor ocupate la Federația Rusă”, notează Ministerul Apărării britanic.

În evaluarea de duminică noapte spre luni dimineață, Institutul pentru studiul Războiului din Washington (ISW) a notat că forțele ucrainene avansează de-a lungul mai multor axe în vestul regiunii Herson și au câștigat teritoriu peste râul Severski Doneț din regiunea Donețk.

ISW spune că ritmul contraofensivei se va schimba probabil dramatic de la o zi la alta, pe măsură ce forțele ucrainene acționează pentru a-i priva pe ruși de proviziile necesare, pentru a le întrerupe sistemul de comandă și control și pentru a le slăbi moralul, în condițiile în care asalturile terestre ale contraofensivei continuă.

Experții americani mai precizează că rușii vor contraataca probabil din când în când și vor recupera o parte din terenul pierdut și, bineînțeles, vor efectua probabil atacuri puternice de artilerie și aeriene împotriva așezărilor eliberate și a trupelor ucrainene care avansează. ISW notează și că forțele ucrainene au făcut progrese suficient de substanțiale pentru a începe să provoace comentarii mai realiste din partea bloggerilor militari ruși, care până astăzi au respectat îndeaproape retorica optimistă a Kremlinului. Se pare că forțele rusești mută mijloace militare în zonele situate de-a lungul principalelor linii de comunicații terestre în zonele de ariergardă din regiunea Zaporojie, se mai arată în evaluarea ISW.

Rușii fortifică masiv Aeroportul Herson. „Unitățile de aici vor juca un rol-cheie în lupta pentru oraș”

Armata 42 Combinată a rușilor a început să fortifice masiv Aeroportul Herson, un punct-cheie în sistemul de apărare a orașului, relevă Chuck Pfarrer, un fost luptător decorat în trupele speciale SEAL acum corespondent de război și analist pentru zonele de conflict. Transformarea aeroportului într-un bastion contrazice discursul oficial al oficialităților și presei ruse, care pretind că ofensiva ucraineană este un eșec total.

Aeroportul Herson este, în acest moment, un obiectiv strategic de cea mai mare importanță. Este poziționat lângă Autostrada M-14, care trece prin Herson și merge spre vest, și a fost transformat, încă de la începutul ocupației rusești, într-un centru de operațiuni, comandă și logistică al forțelor invadatoare.

Rușii încearcă să-l transforme acum într-o fortăreață care să blocheze avansul ucrainenilor. Imagini din satelit au arătat că s-au săpat diguri de protecție în jurul depozitelor de carburant, iar tranșee de infanterie și poziții antitanc au fost amenajate în zonele de nord și de est ale perimetrului.

Surse rusești confirmă că trupele ucrainene au ajuns până la satul Tomnia Balka, localitate aflată la 16 kilometri în linie dreaptă până la aeroport sau la 20 de kilometri dacă e folosită șoseaua.

„E de așteptat ca aceste unități să joace un rol decisiv în încercarea Rusiei de a păstra orașul”, estimează veteranul Chuck Pfarrer.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale