„Să luăm banii miliardarilor” / Protestatarii au luat cu asalt sediul Louis Vuitton. Francezii așteaptă azi decizia privind pensiile

„Să luăm banii miliardarilor” / Protestatarii au luat cu asalt sediul Louis Vuitton. Francezii așteaptă azi decizia privind pensiile

Francezii vor afla vineri seară dacă legea pensiilor, care a scos în stradă milioane de oameni în ultimele luni, este constituțională. E de așteptat ca anunțul Consiliul Constituțional să fie urmat de noi violențe, precum și de alte greve și mitinguri, scrie Digi24 .

Presa din Hexagon scrie că anunțul Consiliului Constituțional va veni în jurul orei 19:00, ora României. Această lege prevede în principal mărirea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, lucru care a nemulțumit profund sindicatele.

Consiliul Constituțional are la îndemână trei variante

Una dintre ele și cea mai improbabilă este invalidarea întregii legi, lucru care s-a mai întâmplat doar de 20 de ori în cei 65 de ani de existență ai instituției.

Poate invalida parțial legea, pe anumite articole, caz în care experții cred că majorarea vârstei de pensionare va rămâne totuși neschimbată.

O treia variantă este respingerea tuturor contestațiilor.

E de așteptat ca anunțul Consiliul Constituțional să fie urmat de noi violențe, precum și de alte greve și mitinguri. Și tot astăzi, instituția trebuie să anunțe dacă dă undă verde unui referendum privind stabilirea unui prag maxim de pensionare la 62 de ani.

Sute de mii de oameni au ieșit joi pe străzile din Paris și alte mari orașe pentru a-și striga nemulțumirea și a-l critica pe Emmanuel Macron. În provincie, la Rennes, poliția a folosit tunurile cu apă pentru a dispersa mulțimile, în timp ce demonstranții au incendiat o mașină.

"Ne așteptăm ca președintele să fie mai deschis la minte față de populație și să le vorbească francezilor, celor tineri sau, în cele din urmă, întregii populații. Ne-ar plăcea să ne vadă demonstrând și ieșind din palatul lui", a spus un protestatar.

"Încă sperăm că, la un moment dat, cineva de înaltă autoritate va decide să renunțe la această lege, să se așeze în jurul unei mese și să privească altfel fondurile de pensii", a afirmat altul.

Protestatarii au intrat chiar în sediul Louis Vuitton în semn de protest față averile uriașe ale miliardarilor: "Ei caută soluții pentru finanțarea sistemului de pensii. Există o soluție foarte simplă. Este cea de a lua bani din buzunarele miliardarilor."

Franța este măcinată de proteste violente încă din luna ianuarie, când Guvernul francez a elaborat un proiect de lege prin care vârsta de pensionare crește de la 62 la 64 de ani. În luna martie, reforma a trecut de Senat și de Adunarea Națională, fapt care a stârnit și mai multă furie printre milioane de francezi.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cazul Halep ia turnuri dramatice. Verdict schimbat când s-a aflat identitatea jucătoarei, scriu americanii

2 Un mare scandal sexual zguduie Polonia / Un băiat care se prostitua a leșinat la o orgie a unor preoți catolici

3 Florin Călinescu și viața la țară: „Am o gospodărie cu multe animale, dar iedul l-am dat că se ținea de rele“

4 „Apar NUMAI deasupra aglomerărilor urbane” / Olivia Steer spune că prietenii ei s-au îmbolnăvit de enteroviroză de la dârele lăsate de avion pe cer

5 Sports Illustrated publică o informație care dinamitează cazul Halep