Curtea de Apel bucurești judecă vineri solicitarea DNA de plasare sub control judiciar a Elenei Udrea, după ce fosta ministră a fost condamnată în primă instanță la opt ani de închisoare în dosarul finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009.

Update ora 13.45: Curtea de Apel București respinge recuzarea judecătoarei din cazul Elenei Udrea.

Update ora 12.10 Procesul s-a suspendat pentru 30 de minute.

Update ora 11.39: Elena Udrea ia cuvântul în fața instanței declarând că a criticat decizia întrucât și judecătoarea a prezentat motivele condamnării în sala de judecată odată cu verdictul.

„Am înțeles să critic public solutia pronunțată întrucat si Instanța, în momentul pronunțării solutiei în ședința publică, a motivat soluțiile care mă vizau, ipoteză care, deși permisă de lege, nu se practică. Prin pprezența presei in momentul pronunțării, opinia publică a luat cunoștință de soluțiile pronunțate în cauză, aflând doar punctul de vedere al instanței, cu care eu nu sunt de acord. La momentul la care am decis sa mi expun punctul de vedere l, solutia instanței era deja dezbătută, astfel că am simțit nevoia să expun și punctul meu de vedere pentru ca opinia publică sa fie informată și cu privire la acesta. Cred că opinia publică este foarte importantă în actul de justiție și ca opinia publică în cauzele mele personale influențează modul în care este înfăptuită justiția în dosarele mele. (…) Menționez și o cauză internă, care viza controlul judiciar luat față de doamna Kovesi, dosar în care Instanța Supremă a dispus revocarea măsurii, întrucât doamna Kovesi era libera să-și expună poziția cu privire la acuzațiile care i se aduceau. (…) În ceea ce priveste susținerea ca spusele mele ar fi sadit neincredere in rândul populației cu privire la justiție, consider că aceasta neîncredere exista de foarte mult timp. Ieri, președintele României a criticat public o decizie definitiva pronunțată de o instanță, cu un impact mult mai mare decat pozitia pe care am avut o eu, o persoana fara calitate publică e mai bine de 5 ani.” A subliniat fostul mministrul în sala de judecată.

Update ora 11.34: Procurorul de ședință explică motivele pentru care a cerut măsura controlului judiciar pentru Elena Udrea.

„Primul argument pentru control judiciad este dat de pozițiile avute de Udrea după pronunțarea solutiei decondamnare. Luările de poziție în massmedia arată dispreț față de supremația dreptului, sugerând lipsa de imparțialitate. Aceste declarații reprezintă o presiune care poate fi resimțită asupra judecătorului fondului. Toate aceste pozitii arată și intentia indirectă a inculptei de a se sustrage.” A precizat procurorul.

Update ora 11.30: Magistratul decide să meargă mai departe cu dezbaterea pe solicitarea DNA, explicând că dacă un alt complet va considera că era incompatibilă să aprecieze apoi și asupra deciziei pe care o va da.

Update ora 11.15: Judecătoarea Claudia Jderu, care a decis condamnarea Elenei Udrea în dosarul finanțării campaniei din 2009 a formulat o cerere de abținere care a fost respinsă. La rândul său, Udrea a recuzat-o pe motiv că are suspiciuni că imparțialitatea judecătoarei i-ar fi afectată. Fostul ministru susține că judecătoarea Jderu ar fi scris mai multe cărți în coautorat cu procurorul de caz de la DNA.

Update ora 11.00: Elena Udrea a ajuns la instaonța, iar înainte de proces a făcut o serie de declarații, precizând că nu intenționează să fugă din țară. De asemenea, Udrea a explicat blestemele făcute la televizor, la adresa judecătoarei care a condamnat-o.

Principalele declarații făcute de Elena Udrea:

  • Daca aș fi vrut să nu mă întorc, nu mă întorceam de acum 2 ani, am venit pentru că am vrut să mă întorc. Plecarea mea a fost din cauza unei decizii abuzive a instanței, nu a confirmat-o doar Curtea Constitutionala, ieri a confirmat-o avocatul general de la Curtea Europeana de Justiție.
  • Decizia pentru care am condamnata în Gala Bute a fost ilegală (…). Cu toate acestea eu m-am întors de buna voie din Costa Rica si nu există problema ca eu să plec undeva cât mi-am asumat să vin să traiesc în România.
  • Nicio instanță nu poate să mențină decizia de la fond. (…) E dreptul meu să contest cu apel decizia dată și asta voi face
  • Sunt un om liber, am un copil, vreau să cresc un copil în libertate, să mă bucur de copilul meu. De ce copilul meu ar suferi asa o mare nedreptate? Acum nu mai sunt singura, ca acum 5 ani, acum am responsabilitatea unui copil, mă lupt și pentru el.
  • Înainte de momentul acela, tatăl uneia dintre fetitele omorâte în accident a blestemat la televizor judecătoarea care a lasat-oliberă pe soferita, pana la urma sunt emoțiile unui om care crede în Dumnezeu! (n.red. Despre blestemele făcute la adresa judecătoarei din dosar)

O astfel de măsură ar împiedica-o pe Udrea să părăsească țara înainte de o eventuală condamnare definitivă.

Solicitarea DNA se întemeiază pe două considerente: istoricul Elenei Udrea, care a fugit din țară înainte de condamnarea definitivă din dosarul gala Bute și declarațiile recente făcute de aceasta, în urma condamnării din noul dosar.

Astfel, Udrea a avut un derapaj fără precedent la adresa judecătoarei care a condamnat-o la 8 ani de închisoare: ”O blestem să simtă copiii ei ce simt copiii mei”, a spus ea la Antena 3.

”Femeia asta a dat o decizie absurdă! Nu știu cum va dormi la noapte! O blestem să simtă copiii ei ce simte copilul meu. Nu înțeleg cum va dormi această femeie liniștită la noapte”, a mai spus Elena Udrea la Antena 3.

Udrea a contestat condamnarea primită în primă instanță: ”Cum să dai 8 ani pentru așa ceva? Am omorât pe cineva? Dacă dăm pentru crime și violuri 5-7 ani, am ajuns să dăm pentru corupție 8 ani?”.

”Unde să mai fug? Italia a schimbat legea, nu mai ia în considerare executarea pedepselor primite în alta țară”, a mai spus Udrea.

”Numai Dumnezeu mai poate face ceva cu justiția din România!”, a mai spus fosta consilieră a lui Traian Băsescu.

Elena Udrea a fost condamnată marți la 8 ani de închisoare de Curtea de Apel București în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, potrivit sentinței citite de instanță. Udrea a fost găsită vinovată de șapte fapte. Și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare. În același dosar, jurnalistul Dan Andronic a fost achitat. Sentințele pot fi atacate la Curtea Supremă. În plus, instanța a decis confiscarea a circa un milion de lei de la Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării și fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea