Șah: Noua campioană mondială este Tan Zhongyi (China)

Șah: Noua campioană mondială este Tan Zhongyi (China)

Noua campioană mondială de șah este chinezoaica Tan Zhongyi, după ce în partidele de departajare de vineri, a câștigat cu scorul de 1,5-0,5 confruntarea cu Ana Muziciuk (Ucraina), la Teheran, informează site-ul europe-echecs.com.

Tan Zhongyi s-a impus la partidele rapide, în primul meci a fost remiză, după 61 de mutări, iar în partida a doua, șahista din China a câștigat după 42 de mutări.

În finală la șah clasic scorul a fost de 2-2.

Tan Zhongyi (China) este născută la data 29 mai 1991, la Chongqing. În anii 2000 și 2001, Tan Zhongyi a câștigat titlurile de cea mai bună jucătoare din lume, la categoria Under-10. În anul 2002, a obținut titlul de campioană mondială la categoria Under-12, iar în luna mai 2015, Tan Zhongyi a devenit campioană națională a Chinei.

În turneul actual de la Teheran, Tan Zhongyi a realizat marea surpriză, în faza sferturilor de finală, prin eliminarea compatrioatei sale Ju Wenjun, învingătoare în circuitul mondial Grand Prix de anul trecut.

Hou Yifan (China), campioană mondială en titre, s-a retras din competiție protestând astfel față de stilul depășit în care federația internațională de specialitate organizează competiția feminină. Hou Yifan a propus, mai mulți ani, ca titlul de regină a șahului mondial să fie acordat într-un sistem competițional similar cu cel masculin.

În momentul de față, la feminin, campioana mondială trebuie să participe la un lung șir de turnee, față de titlul masculin acordat în urma unei singure confruntări cu un challenger oficial.

AGERPRES (autor: Aristotel Bunescu, editor: Mihai Țenea, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia