Sălaj: Biserica de lemn din Poarta Sălajului - monument istoric de secol XVII, distrusă de furtună

Sălaj: Biserica de lemn din Poarta Sălajului - monument istoric de secol XVII, distrusă de furtună

Biserica de lemn din Poarta Sălajului, monument istoric de secol XVII, a fost puternic avariată de furtuna de duminică seara, vântul puternic ducând la prăbușirea turlei lăcașului de cult peste acoperiș.

"Situația este una dramatică, ținând cont că era una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Sălaj, dar natura dezlănțuită face ravagii. Biserica era într-o stare bună de conservare, dar se pare că a fost un ghinion că vântul a bătut dintr-o direcție nepotrivită. Mâine dimineață vom merge să evaluăm situația și să vedem ce soluții putem găsi în situația aceasta. Fără o evaluare la fața locului nu pot spune mai multe. Va trebui să găsim urgent o soluție de finanțare. Nu o putem lăsa așa. În prima fază trebuie pusă în siguranță, pentru a nu ploua în interior, pentru că apoi se distruge tot", a declarat duminică, pentru AGERPRES, directorul Direcției pentru Cultură Sălaj, Doina Cociș.

Aceasta a adăugat că va discuta cu autoritățile județene pentru finanțarea reabilitării bisericii, dar va sesiza și Ministerul Culturii, o altă soluție fiind fondul de rezervă al Guvernului.

Biserica, una din cele mai vizitate din Sălaj, în condițiile în care este poziționată foarte aproape de drumul european E81, care face legătura între Zalău și Cluj Napoca, face parte, alături de alte șase biserici de lemn din județ, din proiectul european "Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord", implementat de Consiliul Județean Sălaj cu scopul de a crește importanța turismului și culturii, ca factor care stimulează creșterea economică a regiunii.

Conform tradiției, biserica a fost dăruită în 1840 celor din localitate de către locuitorii din Răstolțul Mare și ar fi fost construită cu 200 de ani mai devreme.

Supranumit "județ al bisericilor de lemn", Sălajul are 68 de astfel de lăcașuri de cult înscrise pe lista monumentelor istorice.

AGERPRES / (A — autor: Sebastian Olaru, editor: Irina Poenaru, editor online: Daniela Juncu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…