Sălaj: Curtea de Apel Cluj respinge arestarea preventivă a inculpaților din dosarul DIICOT

Sălaj: Curtea de Apel Cluj respinge arestarea preventivă a inculpaților din dosarul DIICOT

Curtea de apel Cluj a respins, printr-o sentință pronunțată duminică, toate cele opt propuneri de arestare preventivă formulate de procurorii DIICOT Sălaj pentru vicepreședintele Tribunalului Sălaj, Patrițiu Dărăban, fostul inspector școlar general, actual consilier județean PNL și director al Școlii Gimnaziale "Mihai Eminescu" Zalău, Ioan Abrudan, fratele deputatului liberal Lucian Bode, inspector vamal Dumitru Ioan Bode, doi oameni de afaceri din Zalău, Ioan Huluban, Ioan Galiș, și fiica acestuia din urmă, Malvina, și doi polițiști, Vasile Zaha și Marius Fărcaș, se arată într-un comunicat de presă al instanței menționate.

Cei opt sunt inculpați într-un dosar complex instrumentat de procurorii DIICOT Sălaj, dosar ce vizează mai multe infracțiuni, toate în legătură cu patronii unor firme din Zalău — Ioan Galiș și Ioan Huluban, cei doi fiind deja trimiși în judecată într-un alt dosar, pentru evaziune fiscală, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat, cu un prejudiciu total estimat de cinci milioane de euro.

În cazul lui Ioan Huluban, Ioan Galiș și a lui Patrițiu Dărăban, magistrații au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

"Pe timpul cât se află sub control judiciar fiecare dintre inculpați, respectiv D.P., H.I., G.I. trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată judecătorul de drepturi și libertăți sau procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — DIICOT — Biroul Teritorial Sălaj cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la organele de poliție aferente domiciliului , respectiv Poliția mun. Zalău, conform programului de supraveghere întocmit de către organul de poliție sau ori de câte ori este chemat; să nu depășească limita teritorială a României decât cu încuviințarea judecătorului de drepturi și libertăți; să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme", se mai precizează în comunicatul menționat.

În caz de încălcare cu rea credință a obligațiilor ce le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Dosarul în care sunt inculpați cei opt vizează infracțiuni legate de procesul de insolvență a două firme administrate de oamenii de afaceri menționați, vicepreședintele Tribunalului Sălaj fiind cel care a judecat procesul de insolvență.

Fiica lui Ioan Galiș a fost inculpată după ce, potrivit procurorilor DIICOT, ar fi semnat în locul tatălui ei un proces verbal pentru conducere cu viteză excesivă, acesta fiind motivul pentru care au fost reținuți și cei doi polițiști. În plus, ea este suspectată că la examenul de bacalaureat din 2012 ar fi făcut semne pe lucrare, la propunerea lui Ioan Abrudan, la vremea respectivă inspector școlar general, pentru a primi o notă mai mare la examene.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO Priviți, soldații ucraineni folosesc obuzierele italiene FH70, dar trag cu muniție produsă în Finlanda!

3 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…

4 Hopa! Soldații ruși și-au creat pe Telegram o „scorbură” pe care Kremlinul nu o poate controla

5 ULTIMA ORĂ E disperare mare! / Rusia scoate din depozitele armatei și prima generaţie a lui T-80!