Sălaj: Fostul primar al Jiboului, trimis în judecată pentru abuz în serviciu și conflict de interese

Fostul primar al Jiboului, demis prin ordin al Prefectului în 2015 ca urmare a unei condamnări penale, este trimis în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj fiind acuzat de mai multe fapte de abuz în serviciu, conflict de interese și purtare abuzivă. Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în calitatea de primar al Jiboului, Eugen Bălănean a dispus plata unor lucrări de întăbulare pentru un teren de 28 de hectare, aflat în proprietate privată, teren pe care ulterior l-a achiziționat.

Ulterior, folosindu-se de autoritatea sa ca președinte al comisiei de fond funciar a schimbat amplasamentul terenului într-o altă zonă decât cea reală, însușindu-și astfel terenuri pentru care dețineau titluri de proprietate mai mulți cetățeni din localitatea Cuceu, cărora le-a provocat un prejudiciu total în sumă de peste 350 000 de lei.

În plus, procurorii susțin că, pentru respectivul teren, fostul primar a solicitat și obținut, în mod ilegal, o subvenție pentru agricultură de circa 630 000 lei.

Eugen Bălănean este trimis în judecată și pentru conflict de interese, după ce a înregistrat ca bun de utilitate publică un drum de 450 de metri, pe care îl amenajase cu resurse proprii, pentru a asigura accesul la cariera de exploatare a nisipului deschisă de o firmă la care era acționar pe terenul menționat.

Fostul primar este acuzat și de purtare abuzivă, după ce la o ședință de consiliu local din 2014 a întrebuințat expresii jignitoare și amenințări la adresa unui consilier.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare, Judecătoriei Jibou.

"Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale și sesizarea instanței este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", se mai arată în comunicatul menționat.

Eugen Bălănean a fost deja condamnat la un an de închisoare cu suspendare condiționată a executării pedepsei, după ce procurorii au constatat că Primăria Jibou a semnat contracte de furnizare a cornurilor pentru elevi cu o brutărie din oraș la care fiul său era acționar. Condamnarea i-a adus și revocarea mandatului de primar, în mai 2015, prin ordin al prefectului.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cercetător chinez despre kiturile de testare: „Doar 30 până la 50 la sută dintre pacienţii infectaţi au rezult…

2 Date noi / Generalul Nicolae Ciucă, noul premier desemnat. Orban, ministru și posibil vicepremier. 3 miniștri di…

3 Președintele n-a făcut o desemnare, ci o declarație de război! Pesediștii, cu spatele la zid, românii, în sond…

4 TVR / Procurorii DNA l-au căutat pe Codruţ Marta în cimitirul Pipera. Directorul de cabinet al fostului șef al …

5 Situația la zi / Americanii spun că urmează o pandemie. „Nu este o chestiune de DACĂ. Este o chestiune de CÂND ș…

recomandări

Te ia DNA: Ghita Sebastian, Teamnet, Hidrocanal

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Veverița asta a fost salvată după un uragan