Salariaţi, funcţionari şi pensionari manifestează în Franţa împotriva politicii sociale a lui Macron

Salariaţi, funcţionari şi pensionari au declanşat marţi o serie de manifestaţii în Franţa, pentru a-i cere preşedintelui Emmanuel Macron o politică "mai puţin liberală", însă fără a reuşi să mobilizeze mari mulţimi, informează AFP.

La Rennes (vest), manifestaţia a reunit câteva mii de lucrători feroviari, pompieri, salariaţi şi pensionari, în timp ce în Marsilia (sud) la manifestaţie au venit să participe 40.000 de oameni, potrivit sindicatului CGT, în timp ce poliţia vorbeşte de numai 5.300 de manifestanţi.

"A investi în politica socială nu înseamnă să iroseşti banii aiurea, aceasta chiar este o investiţie!", a declarat Jerome Capdeville, un responsabil al sindicatului FO, în oraşul Perignan (sud), exprimându-şi totodată regretul pentru slaba mobilizare, cu numai 1.500 de oameni în stradă.

La Paris, circa 15.000 de oameni, potrivit sindicatelor, 2.900, potrivit poliţiei, au venit să apere "modelul social şi republican".

În jur de o sută de manifestaţii au avut loc în toată Franţa. Această dată de 9 octombrie a fost aleasă în prealabil de către organizaţiile de pensionari pentru a protesta împotriva indexării considerate prea slabe a pensiilor lor.

Aceste manifestaţii s-au succedat după lansarea unui vast plan de reforme al preşedintelui Macron, ales în 2017, în special împotriva unei reforme a SNCF, operatorul căilor ferate franceze, care a declanşat de asemenea cea mai lungă grevă a companiei.

Însă, aceste contestaţii nu au reuşit până acum să determine guvernul să renunţe la reforme, chiar dacă actuala cotă de popularitate a lui Emmanuel Macron se află la minimul său istoric. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul unui învățător bistrițean care l-a cunoscut pe președinte acum 20 de ani

2 Proasta s-a căcat în urnă! Dăncilă s-a referit la românii din diaspora folosind apelativul „ăștia”

3 ALERTĂ Proasta s-a pișat pe covor! Dăncilă a refuzat să răspundă în engleză la întrebarea unui jurnalist formu…

4 Concluzia? Iohannis-Dăncilă, scorul etapei! PSD, încă un eșec în drumul spre retrogradare!

5 Comentariul și concluziile lui Sebastian Lăzăroiu după ieșirile televizate ale celor doi candidați

recomandări

Te ia DNA: Nicolae Moga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

12 metode delicioase de a găti un ou