San Marino: Peste 77% "da" la referendumul pentru legalizarea avortului

San Marino: Peste 77% "da" la referendumul pentru legalizarea avortului

Minuscula republică San Marino, enclavă în centrul Italiei, a votat duminică, în cursul unui referendum, cu o largă majoritate în favoarea legalizării avortului, potrivit rezultatelor definitive publicate de Ministerul de Interne, notează AFP.

În total, 77,28% dintre votanţii din acest micro-stat cu o puternică tradiţie catolică au aprobat opţiunea de a oferi femeilor libertatea de a avorta până în a douăsprezecea săptămână de sarcină şi după această perioadă în cazul în care viaţa mamei este ameninţată sau al unor anomalii ori malformaţii găsite la făt.

San Marino era unul dintre ultimele state din Europa - alături de Malta, Andorra şi Vatican - interzicând complet avortul, chiar şi în caz de viol, incest, boală a fătului sau pericol pentru mamă.

În total, au fost chemaţi la vot 35.411 alegători, dintre care o treime în străinătate. Rata participării s-a ridicat la 41,11%.

Referendumul, al cărui rezultat este obligatoriu şi nu pur consultativ, a fost organizat la iniţiativa Uniunii Femeilor din San Marino (UDS), o asociaţie feministă din anii '70 şi '80 relansată în 2019.

În prezent, avortul este o infracţiune care se pedepseşte cu până la trei ani de închisoare pentru femeie şi şase ani pentru medicul care îl efectuează. Dar, în realitate, nu a existat niciodată nicio condamnare, deoarece femeile din San Marino călătoresc în Italia pentru a face avorturi, eludând astfel legea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...