Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Sănătatea persoanelor cărora le-a murit un prieten poate fi afectată până la patru ani (studiu)

Decesul unei persoane apropiate poate afecta până la patru ani sănătatea şi starea de bine, iar femeile suferă mai mult în comparaţie cu bărbaţii, conform rezultatelor unui studiu citat luni de Press Association.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Stirling din Scoţia şi de la Universitatea Naţională Australiană au analizat date prelevate timp de 14 ani de la 26.515 indivizi şi au descoperit o gamă de consecinţe negative trăite de cei cărora le-a murit o persoană apropiată.

Efecte adverse semnificative asupra stării de bine a unei persoane au fost observate timp de patru ani după un deces, nu doar la nivel fizic, ci şi psihologic.

''În mare parte, cercetările anterioare pe tema suferinţei şi doliului s-au concentrat asupra decesului unei rude apropiate, de multe ori soţul sau soţia. Ştim cu toţii că atunci când moare un partener de viaţă, un copil sau un părinte, persoana îndoliată de cele mai multe ori va suferi şi se va simţi rău o perioadă de timp. Impactului decesului unui prieten, prin care majoritatea dintre noi vom trece, nu îi este acordat acelaşi interes'', a declarat doctor Liz Forbat, profesor-asociat la Universitatea Stirling.

''Sănătatea şi stare de bine a persoanelor cărora le-a murit un prieten suferă un declin accentuat timp de patru ani şi totuşi angajatorii, medicii de familie şi comunitatea nu se concentrează pe a oferi susţinere celor îndureraţi'', a notat specialista.

Femeile sunt mai afectate de decesul unei persoane apropiate în comparaţie cu bărbaţii, în cazul lor observându-se un declin mai pronunţat al vitalităţii. Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele de sex feminin suferă o deteriorare mai accentuată la nivelul sănătăţii mintale.

''Decesul unui prieten este o formă de suferinţă lipsită de drepturi, una care nu este luată în serios sau căreia nu i se acordă o importanţă prea mare. Acest lucru înseamnă că suferinţa lor ar putea să nu fie recunoscută în mod deschis sau exprimată, iar impactul este banalizat. Această cercetare dovedeşte că decesul unui prieten contează şi, ţinând cont că este o experienţă umană universală, concluziile sunt aplicabile la nivel internaţional'', a subliniat Forbat.

''Studiul nostru sugerează importanţa asigurării serviciilor de asistenţă persoanelor care au trecut prin decesul unui prieten, pentru a le ajuta să dezvolte reţelele de sprijin necesare'', notează coautoarea cercetării publicată în ''Plos One''. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Ana Birchall, dată afară de la Ministerul Justiției din cauză că a vrut să desființeze Secția Special…

2 HOPA! Pesedista Dana Gârbovan trebuie să iasă din magistratură pentru a putea deveni cârpa penalilor! CCR a st…

3 Cine este Dana Gârbovan, nominalizată de infractorii din PSD pentru funcția de ministru al Justiției. Gârbovan…

4 ALERTĂ / România, Polonia și țările baltice, declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: „Îm…

5 Bestia Drăghici își șantaja fetița de 10 ani, ca s-o violeze: „Dacă nu te ating, mă îmbolnăvesc și mor. Vrei s…

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cel mai spectaculos sport revine cu un super video