Sanna Marin, deschisă să doneze avioane de luptă Ucrainei. Opoziția vede „imprudentă” declarația premierului finlandez

Sanna Marin, deschisă să doneze avioane de luptă Ucrainei. Opoziția vede „imprudentă” declarația premierului finlandez

Premierul Finlandei, Sanna Marin , s-a declarat, luni, deschisă la discuții și la posibilitatea de a furniza Ucrainei aernonave de luptă. Șeful partidului de opoziție i-a catalogat declarațiile ca fiind „imprudente” și că ar fi vorba despre promisiuni care nu pot fi duse la bun sfârșit.

Sanna Marin ar vrea să doneze Ucrainei aeronave de luptă FOTO EPA-EFE

Ce aeronave de luptă ar putea să primească Ucraina

Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a spus că ar fi vorba despre oferirea unor avioane de luptă F-18, care ar urma, în curând, să fie înlocuite cu avioane F-35 mai moderne, potrivit France Presse.

Recent, Kievul a obţinut inclusiv livrarea de tancuri occidentale, în special Leopard 2 de concepţie germană. Acum, cere avioane de luptă moderne, pentru a apăra spaţiul aerian ucrainean împotriva atacurilor Rusiei.

Armata ucraineană a sugerat să-i fie furnizate F-16, avioane de fabricaţie americană - cele mai disponibile şi tot mai mult înlocuite cu modele mai noi.

Finlanda în special, care operează o flotă de F/A-18 Hornet, a anunţat în decembrie 2021 că a făcut o comandă de 64 F-35A la producătorul american Lockheed Martin.

Vin noile F-35 (...). Când aceste vechi Hornet-uri vor fi casate, putem discuta despre utilizarea lor viitoare, a declarat Sanna Marin presei.

Cu toate acestea, F-35 nu urmează să sosească înainte de 2025.

Critici la adresa Sannei Marin

Prim-ministrul finlandez a provocat, de asemenea, o adevărată polemică în ţara sa, ridicând deja problema în timpul unei vizite vineri la Kiev.

Cred că putem avea o discuţie despre Hornet, despre posibilitatea de a le transmite Ucrainei, despre pregătirea ce ar putea fi necesară, a spus ea.

Declaraţiile sale au stârnit critici după ce presa a susţinut că ea nu a discutat în prealabil chestiunea cu şeful statului și nici cu ministrul apărării.

Petteri Orpo, şeful partidului Coaliţia Naţională (opoziţie), a considerat imprudente declaraţiile premierului şi le-a catalogat drept promisiuni carenu pot fi ţinute”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale