Șansă uriașă pentru Alexandra Bulat să devină primul cetățean român ales în Parlamentul britanic, în circumscripția unde în trecut au fost deputați Oliver Cromwell și John Major

Șansă uriașă pentru Alexandra Bulat să devină primul cetățean român ales în Parlamentul britanic, în circumscripția unde în trecut au fost deputați Oliver Cromwell și John Major

Valul care poartă Partidul Laburist spre putere în Marea Britanie o propulsează pe Alexandra Bulat (30 de ani), româncă stabilită în Marea Britanie, către mandatul de deputat la Huntington, o circumscripție din comitatul (județul) Cambridgeshire, situată în partea central-estică a Angliei.

Aici au fost aleși deputați Oliver Cromwell (1628 – 1629) – conducătorul revoluției engleze care a dus în 1649 la abolirea temporară a monarhiei și John Major (1983 – 2001), fost prim ministru britanic (1990 – 1997).

Camera Comunelor este camera inferioară a Parlamentul Regatului Unit, care mai cuprinde și Camera Lorzilor.

În mod normal în circumscripția Huntington, bazată în orășelul cu același nume, orășelul St Ives și câteva comune învecinate un candidat Laburist are avea șanse foarte reduse de a fi ales. La alegerile din 2019, Conservatorii au obținut aici 32.386 de voturi (54%) față de 13.003 (22%) pentru Laburiști, o majoritate de peste 19.000 de voturi care în vremuri normale ar fi solidă.

Dar în circumstanțele actuale în care sondajele actuale indică o prăbușire a partidului condus de premierul Rishi Sunak de la 365 la 100 sau chiar mai puțin de mandate orice este posibil pentru candidații partidului condus de Keir Starmer care se pregătește să devină vineri prim ministru.

Foto: Wikipedia

Alegerea ca deputată la Huntington a lui Alex ar constitui o performanță extraordinară, pentru o imigrantă care a sosit în UK în 2012 la vârstă de 18 ani, fără să cunoască bine limba engleză. Ea a fost prima româncă aleasă consilier județean la Cambridge în 2021.

La nivel național aș vrea să-l văd pe Keir Starmer și pe alți parlamentari Laburiști să vorbească mai mult cu oamenii de rând și să asculte mai mult. Eu am ieșit în fiecare zi și am făcut campanie în ultima lună, trebuie cu toții să vorbim mai mult cu oamenii din jur și să luăm în serios ceea ce spun ei.” afirma Alexandra în 2021 într-un interviu pe care mi l-a acordat pentru RFI România.

Unii candidați nu vor să vorbească cu alegătorii pe anumite subiecte, cu ar fi de pildă politica de imigrație. Eu vreau să vorbesc cu oamenii chiar dacă nu sunt de acord cu mine, să prezint o imagine mai bună a europenilor și a românilor, să avem o în fine mai pozitivă, pentru că să fim sinceri, românii nu au avut cea mai bună imagine, și din cauza tabloidelor care publică articole negative despre ei. Sunt foarte bucuroasă că în sfârșit avem un român în politică. Nu suntem aici în Marea Britanie doar ca să trăim și să muncim, vrem să fim implicați, să votăm și, de ce nu, să candidăm și să fim reprezentați în politică indiferent de preferințe” adaugă ea.

Alexandra este absolventă a University College Londra, master al Universității Cambridge și doctor în sociologie al University College London. Ea a fondat în 2022 organizația non-profit Migrant Democracy Project definită drept “casa politică nepartizană a migranților din prima generație din Regatul Unit”.

Foto: Facebook Alex Bulat
La Huntington mai candidează Chan Raj Abraham (independent), Mark Argent (Partidul Liberal Democrat), George Hunt (Verzi), Ben Obese-Jecty (Partidul Conservator) și Sarah Smith (Partidul Reformei).


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a pensionat fata lui tata...

2 VIDEO Imagini stupefiante cu Reghecampf în studioul Pro TV

3 Afaceristul Cezar Verziu, cofondator al „Fabrica de Sandwichuri”, a fost reținut de DNA

4 Episod spectaculos din bătălia nevăzută de deasupra Mării Negre între avioane decolate din România și avioane rusești

5 Scandal cu iz sexual / Partenera lui Vlad Voiculescu îl acuză că are un cont secret pe un „site de agățat femei” și că se desparte de el