Șapte lucruri de știut despre Kim Yo-jong, sora dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, care i-ar putea succeda în caz de deces

Șapte lucruri de știut despre Kim Yo-jong, sora dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, care i-ar putea succeda în caz de deces

În timp ce zvonurile cu privire la moartea liderului nord-coreean sau o posibilă stare vegetativă se înmulţesc, sora lui mai mică ar fi fost desemnată să-i urmeze la putere, dacă va fi necesar.

Kim Jong-un, care domnește peste Coreea de Nord cu o mână de fier, a murit? Imposibil de spus, având în vedere lipsa de informații provenite de la cea mai închisă dictatură din lume. Dar zvonurile abundă. Vicepreședintele HKSTV (Hong Kong Television Television) i-a anunțat moartea pe rețeaua de socializare chineză Weibo, dar ulterior și-a șters postarea. O informație preluată de mass-media chineză. Pe partea japoneză, revista „Shukan Gendai” îl declară pe liderul nord-coreean într-o stare vegetativă, după o intervenție chirurgicală pe cord care ar fi mers prost, fără șanse de supraviețuire pe termen lung.

Potrivit Reuters, dimpotrivă, trenul dictatorului a fost observat în cursul săptămânii în Wonsan, o stațiune de pe litoralul Coreii de Nord, unde familia lui Kim mergea în vacanţă. Fără a putea totuși să certifice că Kim Jong-un se afla în acest tren.

Kim Jong-un este „în viață și ese bine”, a declarat, luni, consilierul special pentru securitate națională al președintelui sud-coreean Moon Jae-in pentru televiziunea CNN,  reducând gravitatea zvonurilor despre problemele suspectate alea liderului nord-coreean.

Însă este aproape sigur este că operația sa pe cord nu a mers așa cum a fost prevăzut. Mai multe surse americane, printre care şi CNN, au confirmat că o echipă de medici chinezi s-ar fi dus la căpătâiul lui.

Coreea de Sud, care încă se află în război tehnic cu Nordul, continuă să susţină seriozitatea acestor zvonuri.

Prin urmare, este dificil să deosebim adevărul de fals. Dar în cazul decesului lui Kim, cine îi va succeda? A priori, dinastia Kim, a început cu Kim Il-sung, bunicul lui Kim Jong-un, va continua cu sora lui mai mică, Kim Yo-jong, care ar fi într-o poziție bună pentru a deveni prima „dictatoare” din lume.

Pentru că, dacă aceasta ar conduce Coreea de Nord, nu ar trebui să ne așteptăm la o relaxare de la cea care este uneori descrisă drept „mai sângeroasă decât Kim Jong-un”. Iată un scurt portret al lui Kim Yo-jong.

  1. Vicepreşedintă

Potrivit mai multor rapoarte și specialiști, Kim Yo-jong a fost promovată într-o poziție politică importantă în decembrie 2019, o poziție echivalentă cu cea a vicepreședintelui. Faptul că i-ar succeda lui Kim Jong-un după moarte ar fi oficializat în acel moment. „Kim Yo-jong a fost numită oficial moștenitoare în decembrie 2019 de Comitetul Central al Partidului Muncitorilor”,  a anunțat în urmă cu câteva zile cotidianul japonez „Yomiuri”.

Cei doi copii ai lui Kim Jong-un sunt mult prea mici pentru a guverna, iar despre fratele său, Kim Jong-chol, se spune că nu este interesat.

  1. „Baronul negru”

Din umbră, ea este cea care a orchestrat planurile de comunicare ale fratelui ei de câțiva ani. În 2011, ea a fost numită de Kim Jong-un la Departamentul de Comunicare de Stat. Tânăra, care întruchipează o nouă generație de cadre ale regimului, încearcă de atunci să construiască imaginea lui Kim Jong-un – din umbră, din moment ce mass-media de stat o va cita pentru prima dată abia 2014, pe marginea unui scrutin pentru reînnoirea Parlamentului.

La sfârșitul anului 2014, semn de încredere absolută, Kim Jong-un a numit-o directorul adjunct pentru propagandă al regimului. În cultul personalității pe care îl construiește în jurul fratelui mai mare, ea se străduiește să arate un șef de stat binevoitor și accesibil, precum bunicul lor, Kim Il-sung, fondatorul țării.

Conform „The Guardian”, ea îl încurajează pe Kim Jong-un să viziteze casele celor mai umili și să se înconjoare de personalități excentrice, precum jucătorul de baschet american Dennis Rodman.

  1. Femeie invizibilă

Spre deosebire de fratele ei, nu doreşte lumina reflectoarelor. Una dintre primele imagini cu Kim Yo-jong datează de la începutul anului 2012.

Nord-coreenii o descoperă la televiziunea de stat, plângând la înmormântarea tatălui său. Ea are în jur de 23 de ani, data ei exactă de naștere fiind necunoscută.

De atunci, a apărut mai frecvent în timpul ceremoniilor. De exemplu, ea și-a însoțit fratele în timpul întâlnirii dintre cele două Corei în timpul Jocurilor Olimpice din 2018.

  1. O fată muncitoare

Cariera lui Kim Yo-jong este meteorică. Cu siguranţă, faptul că este sora „liderului suprem” al Coreii de Nord face lucrurile mai ușoare. Cu toate acestea, în fiecare etapă a carierei sale, ea a încercat să îl mulţumească pe Kim Jong-un, despre care se ştie că este totuşi versatil și care ar fi ucis deja mai mulți membri ai familiei sale.

După ce a studiat în Elveția, fiind absolventă de informatică și vorbind mai multe limbi străine, ea a urcat pe rând până la numirea sa din octombrie 2017 în biroul politic al Partidului Muncitorilor din Coreea, un organism decizional prezidat de … fratele ei.

  1. Afacere de familie

Informațiile despre viața sa privată sunt în mare parte neverificabile. Potrivit „The Guardian”, s-ar fi căsătorit la începutul anului 2015 cu fiul vicepreședintelui Partidului Muncitorilor, Choe Ryong-hae, el însuși promovat recent în puternica comisie militară a partidului și este mama unei fetițe.

Conform unor surse, ea s-a născut între 1987 și 1989. La fel ca fratele său, Kim Yo-jong este rodul uniunii dintre dictatorul anterior Kim Jong-il și a treia sa soție, o dansatoare pe nume Ko Yong-hui, care a fost şi ea obiectul cultului personalității.

  1. Rol internaţional

Pe lângă prezența ei în timpul întâlnirii istorice dintre cele două Corei la momentul Jocurilor Olimpice, Kim Yo-jong ar fi jucat – potrivit specialiștilor în Coreea de Nord – un rol preponderent în apropierea dintre Donald Trump și Kim Jong-un, după escaladarea diplomatică provocată de armele nucleare.

Iar în luna martie ea l-a lăudat public pe Donald Trump pentru că i-a trimis lui Kim Jong-un o scrisoare în care spera să mențină relații bilaterale bune și a oferit ajutor pentru a face față pandemiei coronavirusului.

  1. Elveţia

Ca și fratele său, care a trecut prin mai multe instituţii de învăţământ cu un nume de împrumut, Kim Yo-jong a studiat discret și sub o protecție ridicată într-o școală privată din Berna, Elveția, înainte de a reveni în Coreea de Nord la sfârșitul anilor 2000. Ea vorbeşte fluent engleză și franceză.

Sursa:  Le Nouvel Observateur  / Articol de Alexandre Phalippou / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Foto: Kim Yo-jong / Sursa: Facebook



Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA